Basicile sunt motivul nr. 1 pentru care majoritatea alergătorilor de ultramaraton abandonează.

Pe locul 2 sunt problemele gastro-intestinale. Iar undeva pe un loc codaș un plan nepotrivit de antrenament.

Pentru ca sunt atât de importante și nimeni nu vrea sa vorbească despre ele, astăzi tratam (cu) bășicile.

Pe scurt, dacă nu ai chef de citit tot articolul, secretul e să previ frecarea între talpa și șoseata și între șoseata și adidas. Și cât mai puține obiecte străine între aceste 3 suprafețe.

Chiar dacă ai un prag al durerii ridicat și poți indura durerea provocată de o bășicuța, te previn ca ea îți poate modifica stilul de alergare, fără sa îți dai seama și sa apară alte dureri pe care nu ți le dorești și sa te accidenteze.

Exact. Totul de la o bășicuța nevinovată.

Pentru a previne necazul:

1. Alege-ți adidașii potriviți pentru cursa. Adidași pe care ar trebui sa-i testezi la antrenament. Cu un număr mai mare, cu jumătate de număr, cu partea din fata mai lata, cu zero drop, talpa înaltă, talpa joasa. Fiecare picior e diferit și fiecare are un Adidas ideal pentru piciorul lui. Înainte sa îl bagi într-o cursa care durează de la răsărit pana la apus, fii sigur ca le-ai dat kilometrajul peste cap.
2. Alege-ți șosetele potrivite. La fel de importante ca adidașii sunt șosetele.

Am făcut greșeală sa alerg un ultramaratonul cu șosete nepotrivite și victima au fost 4 unghii și degetele mici unde am făcut 2 besici, una peste alta, la fiecare deget mic.

Personal eu prefer șosete puțin mai groase din merino, care-mi oferă și protecție pentru unghii. Sa pot alerga tare la vale și să-mi absoarbă din transpirația pe care o produce piciorul;
3. Păstrează-ți picioarele uscate și proaspete. Nu întra în toate bălțile sau izvoarele pe care le întâlnești în cale. E bine, pe moment, ca îți vei răcori picioarele dar odată cu apa vor întra particule de nisip în Adidași care îți vor produce mult rau;
4. Cunoaște-ți locurile unde vei face besici și încearcă sa le previi.
Astăzi am descoperit plasturii ăștia care mi se par geniali. Scumpi dar eficienți. Mi-am pus unul, fix cum pui un prezervativ: preventiv. Am făcut asta pentru că se iscase deja un început de besica și am încercat să o previn, să nu se agraveze. Apoi am alergat 25 de kilometri fără sa ma mai gândesc la ea.
A funcționat de minute.
5. Aleargă cu alte branturi (talpici) decât cei pe care ii primești în Adidași. Eu alerg cu branturi personalizate de la Sidas și sunt foarte mulțumit de ceea ce oferă ele. Protecție, umezeala mai putina.

Exista și variante în decathlon sau DM de tălpici

buni.

6. Când simți un obiect străin în adidas, scoate-l imediat. Oprește-te din alergare și arunca piatra aia cât mai departe de tine.

Altfel, ți-ar fi făcut picioarele franjuri.

Închei cu o zicală celebra:

Unde nu-i cap, vai de picioare.

Însă și reciproca e valabilă.

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Legea nescrisa a alergarii
Poate România Podium La Mondiale?