Suntem prea saraci

Acum, în preajma sărbătorilor, văzând alergarea asta frenetică după cadouri și lucruri pe care vrem să le oferim cadou celorlalți îmi tot revine o amintire de acum 7 ani.

Tocmai ce terminasem Academia Militară. Eram la Râmnicul Vâlcea pentru încă 6 luni de școală. Aveam totul dat pe tavă: tinerețe, cazare, masă, uniformă.

Partea proastă era că locuiam într-un oraș cam mort dar partea plină a portofelului era că aveam toate cele de mai sus + salar, bănet.

Aveam primii bani pe care îi puteam cheltuii pe ce voiam eu. Era primul semn mai evident că nu am să mor de foame. Puteam să aștept pensia liniștit de atunci. În plus, dacă voiam să îmi iau gumă orbit de toții banii, papuci de casă, pijamale sau doar de mâncare, puteam să fac asta.

Și o făceam. Îmi cheltuiam banii pe nimicuri sau cadouri inutile. Ceaiuri, vitamine de care nu aveam nevoie, creme, mâncare, haine, țigări de foi *Da! țigări!.

Și făceam shopping pentru mine și cadouri pentru apropiați.

Într-o zi de luni, dormitorul de 25 de persoane a fost umplut cu alți colegi, care aveau vreo 6 ani mai multă experiență. Fiecare fiind în armată de mai mult timp, având salarii de mai mult timp decât noi.

Unul dintre colegi a venit cu o pernă foarte scumpă care-i creștea calitatea somnului. Ne-a spus că și-a luat-o la pachet cu o saltea pe care a dat echivalentul a 2 salarii de-ale mele, de atunci. Iiii-suse Cristoase, Sfântă Marie Mare (Mi-am zis în gând).

Mi s-a părut enorm de mult și nu îi înțelegeam decizia. Apoi el mi-a spus că „suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine”. Nu știu exact dacă a folosit asta ca o scuză pentru prețul mult prea mare al pernei+saltelei dar mi s-a părut o remarcă interesantă.

Acum, văzând cât de important e somnul îi dau dreptate. Și nu doar că o pernă/saltea e importantă ci orice lucru pe care îl folosești zi de zi și îți crește calitatea vieții, cu câte puțin, merită să îți cheltui banii. De atunci nu am mai făcut rabat de la calitate și mi-am cheltuit banii importanți pe lucruri ca: schiuri, adidași, echipament light, câteva electrocasnice utile.

Bine, nici să pici în partea cealaltă în care să dai o droaie de bani pe lucruri și să se transforme într-un obicei impulsiv nu e bine dar cu cât faci asta mai rar, shopping de calitate, și cu lucruri utile eu zic că e un lucru bun.

Ultima mea achiziție demnă de menționat e un laptop pe care mi-am dat tot premiul meu de la UTMB (1250 euro) dar nu îmi pare rău, cel puțin  dintr-un  motiv: acum o lună am dat un test psihologic în care am avut întrebarea: care e cel mai valoros bun pe care-l ai și am răspuns cu majuscule LAPTOP-ul.

Altfel aș fi zis: adidașii.

La tine, care e cel mai valoros bun pe care-l deții și cât a costat?

Înscrie-te în orașul tău la Școala Alergării – Turneu național de workshopuri cu Robert Hajnal

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Inspirația | Superputerea care zace-n fiecare!
#SănătateCurată | Sarea de baie - Lotus

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2018/12/19/suntem-prea-saraci-sa-ne-permitem-lucruri-ieftine/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19