Educatia in scoli

De câte ori ți-ai pus astăzi întrebarea… De ce nu am învățat asta la școală? eu de cel puțin 3 ori. Și dau vina, de fiecare dată când nu știu să fac câte ceva, pe sistemul de învățământ. Pentru că principala misiune a școlii nu ar trebui să ne învețe despre lucruri abstracte cu care ne vom mai confrunta în foarte puține cazuri în viața.

Cred eu că rolul școlii ar trebui să ne pregătească pentru viața ce urmează să o îmbrățișăm.

Desigur că depinde (și) de fiecare în parte cum își construiește drumul pe care va păși în fiecare zi, dar școala ar trebui să ne dea un mic preview asupra a ceea ce ne așteaptă în viață.

Mi-am dat seama că școala, mai ales cea din România, nu m-a pregătit pentru:

  1. Cum să mă descurc cu banii și contul din bancă – nu mi-a dat o definiție clară asupra datoriilor sau investițiilor. Nu m-a învățat ce sunt alea active sau pasive. Noroc că am dat peste cartea deja clasică Tată bogat, tată sărac de unde am învățat câte ceva. Sau să fi învățat câte ceva la economie?
  2. Nutriție de bază, cum funcționează corpul uman – (și) asta am învățat-o datorită pasiunii mele pentru alergare, dar școala nu m-a învățat ce sunt alea proteine, glucide, lipide și în ce sens avem noi nevoie de ele. Sau să fi făcut astea la Biologie?
  3. Spiritualitate – mi-ar fi plăcut să mi se prezinte fiecare religie și fundamentul de bază. De exemplu cu ce se mănâncă budismul, hinduismul, cum să meditezi. Mi-ar fi plăcut, deasemenea să mi se spună că omul este în primul rând formă de energie, apoi ceva fizic.
  4. Cum poți începe o carieră pe cont propriu – școala din țara noastră ne pregătește să devenim angajați. Nu ne pregătește pentru a munci pentru noi, pentru a ne îndeplini nouă visul, ci ne pregătește în a avea un skill și a munci pentru visul altuia. Nu mi-a arătat că pot să câștig banii, singur, muncind de acasă sau din oricare colț al lumii.
  5. Cum să trăiești mult și bine sau cum să fii fericit – și aici mă refer la informații despre longevitate și ceea ce te face cu adevărat fericit.
  6. Cum să fiu un partener, prieten, părinte, copil bun – pe scurt cum să fiu comunicativ, iubitor, susținător;
  7. Cum să comunici și cum să negociezi bine – și nu mă refer la a face șpârle, ci la a crea situații win-win pentru toată lumea;
  8. Cum să am grijă de casă – foarte multe persoane termină facultatea și-și dau seama că nu știm să gătim, că trebuie să plătim facturi, să ne descurcăm cu un buget. Unii mai norocoși (defapt ghinioniști) au părinții care încă le mai preiau din sarcini.
  9. Importanța CĂLĂTORITULUI – să-ți ieși din zona de confort și să vizitezi, să vezi, să cunoști alți oameni din alte părți ale lumii este o parte vitală în a crește ca om și ca individualitate.
  10. E OK să EȘUEZI – la școală am învățat că trebui doar să luăm note mari, să NU rămânem repetenți, dar în viață deseori te confrunți cu eșecul. Școala ar trebui să te învețe că e un lucru bun ăsta, că trebuie să-ți înveți lecțiile și să mergi mai departe.

Știu că sunt probleme din domenii foarte diferite și greu de băgat într-o oală. Că după cei 20 de ani de școală trebuie să înveți singur ce înseamnă viață. Ceea ce am vrut să spun e că sistemul de educație te poate pregăti mult mai bine, pentru o viață decât o face în momentul de față. Dacă ești de părere că toate lucrurile ce le-am spus sunt aberații, poate că te va face să privești altfel școala filmulețul peste care am dat astăzi.

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Consecventa este cheia
Academia de Alergare Montană

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2018/01/25/ce-nu-am-invatat-la-scoala-si-ar-fi-trebuit/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19