MIUT 2019: Madeira Island Ultra Trail

MIUT – Madeira Island Ultra Trail: 120 de kilometri de alergare în Paradisul Abrupt.

E ciudat sentimentul de dinainte de un ultramaraton. Știi că o să doară, știi că există un imprevizibil știi că o să te alergi cu alții către o linie de finiș și un obiectiv la gândul căruia ai adormit cu multe zile înainte de linia de start.

Știi că o să fi în piuneze o săptămână (poate chiar o lună) după concurs dar tot o faci.

Parcă nici nu te mai gândești ce efect vor avea cele 13-14-20 de ore de efort asupra corpului. Toate întrebările raționale pe care le ai înainte de concurs ajung într-un colț întunecat, îndepărtat. „E bine pentru corp”, „Nu voi avea probleme cu sănătatea mai târziu”, „Nu e cam mult?!”, „De ce fac asta?” etc.

Nu pui în balanță „termen scurt” Vs „termen lung”,  te duci, pui capul în pământ și alergi. Ești într-o parte cu gândul la plan și pe de altă parte cu gândul la visul care zace-n tine de atât de mult timp. Visul, obiectivul te transformă într-un om irațional. Dopamina, serotonina, toți hormonii care-ți vâjâie prin vene te transformă într-o șopârlă ar cărui instinct primar, de supraviețuire, preia controlul. Cel puțin, toate astea, în cazul meu.

Știi că vor lua start-ul alături de tine alți alergători care trăiesc din asta, pentru asta. Din alergare, pentru alergare. Unii au job-uri full time, ca tine, alții sunt atleți profesioniști. Cu toții avem în comun pasiunea pentru alergare și faptul că avem fluturi în stomac de fiecare dată când vorbim despre asta.

Știu că o să fie bine la MIUT. Cum așa?!

Acest concurs e al 3-lea concurs la care m-am pregătit așa cum mi-am dorit. Să vin din timp, să devin un „localnic”. Să mănânc mâncarea lor, să învăț obiceiurile, să învăț câteva cuvinte, să cunosc străzile și potecile ascunse. Să cunosc prețurile, băuturile tradiționale. Aș fi vrut să mă și îndrăgostesc dar fetele de pe aici nu sunt foarte drăguțe.

E al 3-lea concurs pentru care stau departe de casă. Orice ar însemna asta. E al 3-lea concurs, după Penyagolosa și UTMB la care mă întreb constant dacă „se merită” sacrificiul.

În același timp MIUT:

  • Este primul concurs la care am fost susținut de Ultra Trail du World Tour. Adică mi-au cumpărat bilet de avion și mi-au dat cazare timp de o săptămână; (teoretic, practic au spus că îmi vor deconta biletul după concurs);
  • Este concursul la care m-am antrenat circa 40 de zile înainte de concurs;
  • În cele 40 de zile am alergat traseul de două ori și mi-am făcut un plan nutrițional exemplar;
  • Știu câte calorii voi mânca, ce voi mânca și la ce interval de timp;
  • Știu de ce efort e nevoie pentru a veni printre primii în fiecare check-point (deși nu știu dacă îmi doresc asta în primele CP-uri);

MICRO OBIECTIVE (mi.o) MIUT

Majoritatea alergătorilor analizează un concurs după timpul / locul dintre start și finish. Un ultra poate să fie reușit sau nu, din mai multe puncte de vedere. Poți să ai un loc / timp nu tocmai perfect dar să-ți fi ieșit o chestie care te va ajuta, pe termen lung, la alte concursuri. De exemplu dacă ai reușit să mănânci mai multe calorii / ora de alergare decât o făceai deobicei astă e un Micro Obiectiv dar cu impact, pe termen lung mult mai mare decât chiar și o cursă câștigată.

Fiecare micro obiectiv e important. E un pas pentru îndeplinirea unui obiectiv extrem de îndrăzneț cum ar fi câștigarea cursei. Dacă unul din pașii de mai jos lipsește vor scădea șansele să se realizez Macro Obiectivul.

  • Recunoașterea traseului; ✔️
  • Recunoașterea traseului în 3 zile sub recordul cursei; ✔️
  • Plan nutrițional înainte de concurs, și să mă țin de el pe durata concursului;
    • 3 surse de carbohidrați; ✔️
    • 2 surse de grăsime; ✔️
  • Antrenament noaptea; ✔️
  • Antrenament noaptea pe traseul concursului;
  • Să alerg porțiunile alergabile și să merg porțiunile foarte abrupte;
  • Să am echipă de suport în punctele de rehidratare; (Mulțumesc Iulia) ✔️
  • Să minimizez greutatea echipamentului / rucsacului de alergare; ✔️
  • Să am o frontală care luminează foarte bine pe timp de noapte; (Mulțumesc Iulia) ✔️
  • Să dorm 10 ore din 24, cumulat, cu 7 zile înainte de concurs; ✔️
  • Să fac carboloading, aproximativ 700g carbohidrați, cu 3 zile înainte de concurs; ✔️
  • Să consum aproximativ 450 calorii / oră în timpul concursului;
  • Să am echipament light, indiferent de condițiile metea; (Mulțumesc Uglow); ✔️
  • Să am adidașii potriviți pentru cursă; ✔️

MACRO OBIECTIVE (MA.O) MIUT 

De fiecare dată încep cursa cu (4) în gând iar apoi cât de bun sunt la îndeplinirea micro obiectivelor cu atât cobor către un MA.O mai îndrăzneț. Micro obiectivele încep de la a avea un vis, fie că înseamnă a termina cursa sau a o câștiga, continuă cu un plan de antrenament potrivit pentru concurs, cu un plan nutrițional și se încheie cu o zi bună. O zi în care parcă toate se leagă pentru tine iar pentru ceilalți parcă toate merg rău.

Macro Obiectivele pentru MIUT:

4. Să termin cursa teafăr, neaccidentat; –>

3. Să termin cursa în top 5, sub 13h45; –>

2. Să termin cursa în top 3 sub 13h15; –>

1.  Să câștig cursa cu record de cursă; –>

Pentru că sunt de atât de mult timp pe aici de dinainte de MIUT  mă declar câștigător. De ce? Pentru că am reușit să stau pe insulă, să alerg și pe trasee care nu sunt în concurs, am băut Poncha și am mâncat Bolo del Caco, că mi-am făcut prieteni și de acum înainte, Madeira, o pot vizita ca un localnic nu ca un turist.

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Casa mea pentru următoarea lună: Hostel Jaca - Porto da Cruz
Cu acest TOP 5, Madeira mi-a spus: „Mulțumesc că ai fost în vizită”