Robert Hajnal https://roberthajnal.ro Alergator montan Sun, 17 May 2020 12:17:27 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6.14 https://roberthajnal.ro/wp-content/uploads/2016/11/cropped-Logo_Blog2-1-32x32.png Robert Hajnal https://roberthajnal.ro 32 32 Post-TransGranCanaria 2020: „The Art of DNF” https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/11/post-transgrancanaria-the-art-of-dnf/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=post-transgrancanaria-the-art-of-dnf https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/11/post-transgrancanaria-the-art-of-dnf/#respond Wed, 11 Mar 2020 19:11:47 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=10006 ...

The post Post-TransGranCanaria 2020: „The Art of DNF” appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Vechii romani erau obișnuiți să fie învinși. Asemenea conducătorilor majorității marilor imperii din istorie, puteau să piardă bătălie după bătălie, dar să câștige totuși războiul. Un imperiu care nu poate să primească o lovitură și să rămână în picioare nu este cu adevărat un imperiu.

Sapiens: Scurtă istorie a omenirii – Yuval Noah Harari

Au trecut mai bine de 7 luni de la UTMB-ul la care am renunțat la km 135. Aproape că uitasem cât de greu este să alergi un ultramaraton.

Atât pentru corp, cât și pentru minte.

Sâmbătă, 7 martie, am abandonat la TransGranCanaria, la km 110, cu doar 15 kilometri înainte de finish.

Alergasem mai bine de 85% din traseu până ce m-a lovit căldura.

Nu, nu o fac dinadins, dar nu am mai putut îndeplini niciun obiectiv de pe lista de obiective:

  • A. Termină fără damage prea mare pe termen lung;
  • B. Termină cei 125km în 13h15minute;
  • C. Termină în top 5;
  • D. Termină în top 10;

Am conștientizat la kilometrul 109 că nu pot bifa niciun obiectiv de mai sus, când m-am așezat pe scaun, la capătul deshidratării.

Simțeam că dacă mai continui să alerg câteva sute de metri, urmează să leșin și să fiu luat de salvare.

Concursul a fost o ocazie bună să aprofundez cât de importantă e hidratarea și să îmbunătățesc acest aspect, atât la antrenamentele viitoare, cât și la următoarele competiții.

Antrenor-de-alergare - TrailRunningAcademy.com

CUM A DECURS TRANSGRANCANARIA 2020

După 20 de zile petrecute pe insulă, m-am pus la start încrezător că pot să ajung în top 5 la finalul celor 125 kilometri.

Alergările au mers brici, la fel și plimbările cu bicicleta.

Am fost încântat că alergam ziua, iar seara mă prindea pe biclă. Singurul dezavantaj a fost că în vârful muntelui, unde locuiam, se făcea frig tare-tare seara și uneori acesta intra în oase.

Doar supa de pește putea să-l scoată cu ușurință.

În două seri consecutive, cu vreo 10-11 zile înainte de concurs, am făcut o tură de 50 km în care am fost prea gros îmbrăcat, am transpirat și m-am deschis la piept. Mă simțeam un Andrii Popa al Gran Canariei.

Asta a avut un efect negativ, pentru că am prins o tuse productivă și seacă în același timp. În săptămâna dinaintea concursului, mă trezeam dimineața și seara tușindu-mi plămânii. I-am dat cu ACC și sirop în speranța că voi scăpa de ea.

La start, cu două shot-uri de espresso prin vene, eram gata de luptă. Pregătit să stau cu primul pluton.

Start Transgrancanaria – Arucas (Km 16)

După 4 kilometri enervanți de alergare pe plajă și faleză, traseul face stânga pe urcare – un forestier foarte lat și arid. În fața mea sunt 6 alergători, în spate 640. Nici nu-mi întorc privirea, ci mă gândesc doar la cei din față. Fiecare în lupta lui cu el și cu ceilalți.

Cursa începe și se termină printr-un canion unde fiecare pas poate să fie unul greșit. Pietre peste care trebuie să sari și să-ți pui încrederea. Noaptea nu face să fie mai ușoră această porțiune. Poate doar temperatura de 18 grade. La antrenament, când am alergat pe porțiunea asta, erau 30.

Pentru un ultramaraton, ritmul este foarte tare. Eu alergam cu 04:30 și nu am putut să țin pasul cu cei din față. Poate că nici nu era o idee bună.

Înainte de CP, dau cu umărul și mă feresc în ultimul minut de o frunză de cactus care mi-a făcut fața să sângereze. Speram doar ca arbitrii să nu mă oprească pentru că sângeram, pentru că așa e în box”.

Mă șterg cu umărul, îmi umplu flascurile cu apă și continui.

ArucasTeror (km 30)

Pentru următorii 8 kilometri avem o urcare serioasă. Până acum am învățat să am încredere în mine și în ritmul meu. Că e mult mai important să mergi constant, relaxat, decât să ai ruperi de ritm.

Îți poți da seama de un alt alergător care aleargă ultra de ceva timp sau de unul la început de drum în funcție de efortul ce-l depune în a alerga.

Cei mai experimentați sunt lejeri și dau impresia că nu depun niciun efort. Știu că urmează să facă asta ore întregi și vor să-și conserve efortul.

Alergam în paralel cu un alt atlet pe care nu-l cunoșteam, care părea că se grăbește deja la linia de finish. Fiecare urcare era o rupere de ritm.

Am fost mândru de mine că nu am intrat în jocul lui și că am preferat să merg porțiunile abrupte și să alerg porțiunile mai plate. Să mă hidratez și să consum calorii care să-mi susțină efortul. Să am un ritm lin, dar rapid.

Ajung la CP cu 20 de minute mai bine decât mi-am propus. Asta nu e neapărat un semn bun, însă picioarele nu-mi erau obosite.

Doar respirația părea că nu funcționează cum aș fi vrut. Pe urcări mă mai opream să tușesc ca o mașină de muzeu ce n-a mai fost pornită ceva timp.

Teror – Fontanales (km 40)

Cu fiecare kilometru alergat ne îndreptam din ce în ce mai mult către inima insulei. Temperatura scădea și ora devenea din ce în ce mai târzie.

Sunt obișnuit ca în orele de alergare să ai puncte în care te simți in iad sau puncte în care simți că zbori. A devenit o acceptare. În ambele situații sunt precaut.

Ajuns în CP, Maria mă ia de mână și-i spun că nu mă simt tocmai bine. Mă plâng că tușesc și că mă simt slăbit. Încep să gust din multele alimente din CP și simt că fructele intră cel mai bine. Am încercat și un cartof fiert dar am simțit că-l vomit.

Ergo are o idee spontană, genială – îmi pune fructe la pachet”.

Aveam cel mai bogat extra check-point dintre tot alergătorii. Aveam multe variante de back-up în caz că ceva nu intră. Acum au fost câștigătoare fructele. Parcă mereu sunt ele.

Fontanales – Artenara (km 64)

Părăsesc CP-ul și traseul urcă. Cu o mână dau din bețe și cu cealaltă bag fructe pe gât. Respir foarte greu și temperatura devine din ce în ce mai scăzută. Vântul și ceața ne fac viața și mai grea. În fața mea – alt alergător care parcă trage prea tare de el, deși încă nu suntem nici la jumătatea cursei.

Se oprește în pădure ptr #2 și vine porțiunea unde mi-am propus să accelerez.

Iau un gel și alerg cu 04:45 / km, pe coborâre, pe șosea. La antrenament ușor alergam cu 04:00 / km. Chiar dacă alergam de 40 km, nu am vrut să pun pe spatele oboselii lipsa mea de vlagă.

Pentru că nu era asta.

Sistemul meu respirator nu putea să facă față efortului. Aportul meu ineficient de O2 mă limita la un ritm nu foarte satisfăcător.

În schimb, coborârile tehnice mergeau bine, pentru că le duceam mai mult muscular decât cardiovascular.

Mi-am propus să fac urcările în mers, în forță, constant.

Știam că la km 50 urmează o urcare ce mi-am propus-o în antrenament să o alerg. Pentru extra energie am luat un gel. Gustul și faptul că am avut isotonic cu cofeină și gel cu cofeină m-au făcut să-l vomit, iar odată cu el și bucăți din paella de la prânz și parcă și o bucată de esofag.

Mă depășește un alergător francez, Ferarri, ce m-a recunoscut și-mi zice să merg cu el. Dar nu puteam ține ritmul. Pare că primul gând de abandon se instalează.

Însă pancarta care ilustra că mai sunt 70 kilometri până la finish mă trezește la realitate. Îmi spun că am tot timpul din lume să-mi revin și să intru în top 10. Eram undeva pe 13 atunci.

Îmi amintesc că citisem într-un articol că ghimbirul te ajută în caz că ai probleme gastro-intestinale. Eu aveam un shot cu ghimbir, lămâie și mentă pe care l-am cumpărat doar să mai tai dulcele din curse. L-am luat și parcă de atunci am început să alerg.

ArtenaraTejeda (km 75)

Ajung la kilometrul 64. Prima victimă – renunțase la luptă un chinez care a alergat prea tare 40 km și s-a tăiat. Eu eram pe 12. Deci era nevoie fie să alerg mai bine decât alți 2, fie ca ei să abandoneze.

Mă hidratez, iau fructe la purtător și încep urcarea. Eu eram motivat, picioarele fresh, dar n-aveam respirație.

Între timp, un răsărit grandios e alături de noi.

Trag tare pe urcare, trag tare pe coborâre. Recuperez cel puțin 7 minute față de cei din față. Lucrurile devin optimiste, iar eu încep să zâmbesc odată cu gândurile pozitive.

Tejeda – Garañon (km 86)

În ultima parte a cursei mă bazasem doar pe fructe / smothie-uri și începuse să mă doară ficatul de la atâta fructoză. Așa că, pe porțiunea asta, mi-am propus să iau cu mine și niște cola.

Un flask cu apă și un flask cu cola. Am crezut că sunt suficiente lichide.

De circa 5 ore nu mai consumasem electroliți din lichide (Na, Mg, Cl, Ca) Aceștia au rolul de a reține apa în organism. Atunci, nu m-am gândit la asta. Isotonicul nu mai intra, îl vomitasem cu vreo 30km înainte.

Eram de 9 ore în cursă și simțeam cum se încălzește vremea. Ajung la Roque Nublo și îl văd pe Jared Hazen, unul dintre favoriți, că abandonează lupta.

Mă așteptam la asta. În fiecare an, TGC pune capac unui american.

Pentru că nu trebuia să respir foarte tare, accelerez pe coborâre. Sunt la maxim 3 minute de alți 2 alergători pe care eram convins că îi voi prinde până la următorul CP.

Însă nu i-am prins, așa că am început să fiu dezamăgit, obosit, irascibil și cvadricepșii să mă doară. Toate semne clare ale deshidratării.

Garañon Ayaguares (km 110)

Urmează 40 de kilometri de coborâre. Pe urcarea anterioară, am tot făcut calcule în minte în cât timp voi alerga ultimul maraton.

Cel mai probabil 3h30-3h45. Am fost optimist.

Ajuns în checkpoint, ca să fiu cât mai ușor, iau un singur flask cu apă. Greșeală fatală.

Ies din CP abia alergând, lovit deja de căldură. Mă chinui pe urcări, mă chinui pe coborâri. Totuși încerc să prind alergătorii din față.

Dar până a reuși asta, sunt prins de alergătorii de la maraton și depășit de primii 100. Se formează un trenuleț alimentat parcă de praf, iar eu intru printre ei ca unul din vagoane.

O țin într-un ritm lejer, dar după 4 kilometri rămân fără apă. Căldura mă lovește din plin, iar eu nu am nicio măsură de protecție împotriva ei.

Abia mă țin pe picioare pe coborâre, mă simt din ce în ce mai amețit.

Sunt întrecut de prima fată, de alți 2 băieți de la proba mea. Înainte cu 200m de CP, văd un scaun și simt nevoia să mă așez.

Pentru 10 minute mă uit în gol la alergătorii de la maraton care suferă la fel de mult ca mine de la căldură, dar care parcă refuză să se oprească.

Mă ridic și mă îndrept către CP.

Acolo mă așteptă Ergo și Maria. Când mă văd, sar în ajutorul meu cu apă, gheață și alte fructe.

Le spun că am să mă opresc și că vreau să mă întind.

CELE MAI IMPORTANTE LECȚII ALE TRANSGRANCANARIA 2020

  • Hidratarea e cel puțin la fel de importantă ca nutriția;
  • Hidratarea fără electroliți (Sodiu, Magneziu, Potasiu, Calciu, Clor) este inutilă;
  • Necesarul de aport de lichide variază în funcție de temperatura exterioară;
  • Toată lumea va încetini pe final;
  • Vor abandona alergători chiar și în ultimul CP.
Sapiens scurta istorie a omenirii Copertă carte Sapiens scurta istorie a omenirii
YUVAL NOAH HARARI
Polirom
2011
https://www.elefant.ro/sapiens-scurta-istorie-a-omenirii_801a0f96-0d46-41b8-83cd-3487a8f6e379?gclid=CjwKCAjwmKLzBRBeEiwACCVihsWa1RPEP3FeavTvjVyYAdDjzQut6wdpkbsMI2gYktHln3ZHvm6v2RoCBe8QAvD_BwE

Publicata initial in Israel in 2011, Sapiens a devenit rapid bestseller international, fiind tradusa in peste patruzeci de limbi.

 

Acum 100.000 de ani, pe pamint existau cel putin sase specii de oameni. Astazi exista una singura: noi, Homo sapiens. Ce s-a intimplat cu celelalte? Si cum am ajuns sa fim stapinii planetei? De la inceputurile speciei noastre si rolul pe care l-a jucat in ecosistemul global pana in modernitate, Sapiens imbina istoria si stiinta pentru a pune in discutie tot ce stim despre noi insine, ne arata cum ne-am unit ca sa construim orase, regate si imperii, cum am ajuns sa credem in zei, in legi si in carti, dar si cum am devenit sclavii birocratiei, ai consumerismului si ai cautarii fericirii. De asemenea, ne indeamna sa privim in viitor, caci de cateva decenii am inceput sa incalcam legile selectiei naturale care au guvernat viata in ultimii patru miliarde de ani. Dobandim capacitatea de a modela nu doar lumea din jurul nostru, ci si pe noi insine. Incotro ne duce aceasta si ce vrem sa devenim?

 

„Interesanta si provocatoare... Ne ajuta sa intelegem de cit de putin timp sintem pe acest pamint, de cit de putin timp exista lucruri ca agricultura sau stiinta si de ce este bine sa nu le luam ca pe ceva de la sine inteles.” - Barack Obama

 

„Sapiens abordeaza cele mai mari probleme ale istoriei si ale lumii moderne, fiind scrisa intr-o limba plina de viata.” - Jared Diamond

„O istorie a civilizatiei captivanta, provocatoare... combinata cu o gindire nonconformista si fapte uimitoare. Aceasta carte fascinanta si distrugatoare de mituri nu poate fi rezumata... pur si simplu trebuie s-o citesti.” - Financial Times

 

„In aceasta analiza exhaustiva a istoriei oamenilor, Harari le ofera cititorilor ocazia sa reconsidere totul: de la supravietuirea lui Homo sapiens pina la fascinanta chestiune a modului in care societatea se organizeaza prin fictiuni.” - Booklist

 

„Sapiens ii poarta pe cititori intr-un tur rapid al istoriei speciei noastre... o lectura importanta pentru un sapiens cu preocupari serioase, care reflecteaza asupra lui insusi.” - The Washington Post

The post Post-TransGranCanaria 2020: „The Art of DNF” appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/11/post-transgrancanaria-the-art-of-dnf/feed/ 0
Pre-Transgrancanaria 2020: urmărirea unui vis https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/06/pre-transgrancanaria-2020-urmarirea-unui-vis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pre-transgrancanaria-2020-urmarirea-unui-vis https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/06/pre-transgrancanaria-2020-urmarirea-unui-vis/#respond Fri, 06 Mar 2020 16:53:26 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9993 ...

The post Pre-Transgrancanaria 2020: urmărirea unui vis appeared first on Robert Hajnal.

]]>
La sfârșitul anilor ’90 nu exista Facebook, Snapchat sau Netflix.

A început să-mi placă să petrec timp în casă când familia mea a decis să punem cablu la televizorul Samsung proaspăt cumpărat.

Atunci am descoperit că există Cartoon Network și posibilitatea de a te uita la desene animate cât e ziua de lungă. A fost același sentimente când am descoperit, adult fiind, că poți să mănânci orez cu lapte la orice oră a zilei.

În copilărie mă uitam la toate desenele animate ce se difuzau pe CN, dar cumva mi-au rămas în minte doar clasicele: Bugs Bunny, Tom și Jerry, Road Runner, Twetty și Sylvester.

Conștientizez acum că toate aceste desene animate sunt despre urmărire. Despre un personaj care-și dorește să-l prindă pe celălalt, adesea fiind și blestemul lui.

Tom îi dorește cu orice preț pielea lui Jerry, coiotul dorește să-l mănânce pe Road Runner și Elmer să-l vâneze pe iepurașul neastâmpărat.

Acum sunt într-un punct în care alerg după un vis: câștigarea unui ultramaraton internațional din cadrul Ultra Trail du World Tour. Și știu că asta se va îndeplini la un moment dat.

Într-un fel, urmărirea unui vis este ca metafora oferită de desenele animate. O singură persoană pe urmele unui lucru aproape imposibil.

Din exterior, de către persoanele care nu mă cunosc, poate părea ceva admirabil, însă de familie sau prieteni poate părea ceva nebunesc.

Sunt de acord că este mult mai comod să stai acasă și să intri într-o rutină de familie. Nu e nimic greșit în asta, însă nu e ceea ce mă caracterizează în punctul acesta al vieții.

În câteva ore mă pregătesc să iau startul la primul ultramaraton de anul acesta. 125 kilometri prin munți, pe lângă vârfurile stâncoase din Gran Canaria.

Plănuiesc să fac puțin mai bine față de data trecută, pentru că m-am antrenat, pentru că am ajutorul celor dragi de partea mea și pentru că asta am ales să fac „pentru pâinea mea cea de toate zilele” pentru următorii 3 ani.

La ora 01:00 ora României, 23:00 ora locală, voi lua startul și am să alerg toată noaptea.

Pentru progresul meu mă poți urmări pe LiveTrail aici.

Am numărul 24 și sunt al 15-lea pe lista favoriților la băieți.

În cât timp crezi că voi alerga Transgrancanaria?

125km, 7500 dif (+)


The post Pre-Transgrancanaria 2020: urmărirea unui vis appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2020/03/06/pre-transgrancanaria-2020-urmarirea-unui-vis/feed/ 0
10 antrenamente pentru 33:50 pe 10km https://roberthajnal.ro/blog/2020/01/14/10-antrenamente-pentru-3350-pe-10km/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=10-antrenamente-pentru-3350-pe-10km https://roberthajnal.ro/blog/2020/01/14/10-antrenamente-pentru-3350-pe-10km/#respond Tue, 14 Jan 2020 18:32:05 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9953 ...

The post 10 antrenamente pentru 33:50 pe 10km appeared first on Robert Hajnal.

]]>
Toată luna Noiembrie am fost plecat în Himalaya, în Nepal. Planul era să cunosc zona și să fac un record de traseu. Ceva ce nu a mai făcut nimeni, ceva ce pare nebunesc, ceva ce și șerpașilor din zonă să nu le vină să creadă că e posibil.

Mi-a rămas gândul la un traseu ce turiștii îl fac în 15 zile (dus întors) iar eu să-l alerg în sub 15 ore:  Lukla – Everest Base Camp (Retur). 

106 kilometri cu aproximativ 4000m diferență de nivel. La prima vedere nu pare extraordinar de greu însă traseul pleacă de la +2000 de metri și ajunge la 5363m și coboară înapoi la 2000.

Am făcut aclimatizarea cum se cuvine, am făcut antrenamente, am avut un plan și pe Iulian om de sprijin.  Rețeta perfectă pentru o reușită. 

Cu doar 6 zile înainte să pun planul în aplicare dorința mea, după ultima alergare lungă, fiind într-o formă excelentă mi-am spus că urmează să fac ceva ce nu mă caracterizează, urma să fac un compromis cu mine.

Urma să anulez o reușită de moment pentru un sezon viitor excelent.

Mi-am spus că voi reuși să alerg, să fac acest record dar corpul meu urma să fie distrus în următoarea săptămână apoi următoarele (2-3 săptmăni) ar fi fost compromise.

Apoi ar fi venit sărbătorile și cu adevărat aș fi început să mă antrenez pe la jumătatea lui Ianuarie.

Am ales să amân recordul pentru a mă folosi de forma fizică ce am dobândit-o și a mă antrena cum se cuvine. Am ales sa nu fie un final de sezon ci un inceput de sezon cu o bază bună. În plus am pus pauză Nepalului din dor de M.

Astfel planuiam să intru  in 2020 cu dreptul si cu antrenamente deja in picioare.

Unul din principiile de aur după care ma ghidez atunci cand mă antrenez pentru o competiție de ultramaraton sună cam așa:

Cu 16 săptămâni înainte de o competiție începe cu o perioadă de îmbunătățirea fitness-ului general (mersul 6 ore pe zi prin Himalaya a ajutat mult la asta)  și alergă cât mai nespecifice competiției pentru care te pregătești. Asta înseamnă intervale scurte și intense, competiții scurte.

Pentru a continua pregătirea ca la carte având corpul foarte fit după Himalaya am zis să încerc să scad un minut din  Personal Best-ul pe 10 kilometri, care era 34:50 făcut în urmă cu 2 ani la o competiție militară în parcul din Craiova.

Am ales să mă antrenez pentru 10 kilometri pentru că:

  1. În această pregătire am intervalele alea scurte și intense pe care nu le-aș fi făcut în pregătirea pentru un ultra;
  2. Pace-ul antrenamentelor e foarte ridicat făcând ca antrenamentele din faza premergătoare competiției să pară o „plimbare în parc”;
  3. În cadrul pregătirii am introdus și antrenamente de forță; știam că pentru un P.B. am nevoie să îmi eficientizez mușchii corpului, obicei ce am să-l păstrez și în perioada următoare
  4. Am introdus si exercitii plyometrice pentru eficientizarea musculaturii. M-a ajutat mult aplicatia tabata timer unde prestabileam exercitiile, îi dădeam play și 10 minute ma lasam ghidat de ea (lasa un comentariu daca vrei mai multe detalii);

Cu astea în minte am decis să particip la un 10km în Barcelona pe 31 Decembrie, Cursa Del Nasos. Nici că-mi trecea prin cap o mai bună modalitate de a petrece ultima zi din an. A urmat o perioadă solicitantă. Nu mi-a fost ușor și au fost antrenamente nereușite. Asta e un risc ce trebuie să ți-l asumi când începi ceva nou. E o învățare.

Principii pentru reușită:

  • Pentru a alerga 33:45 e nevoie să ai un pace mediu de 3:20/kilometru. Chiar și mie mi se pare un pace foarte intens. Însă planul era să introduc în antrenamente, treptat, treptat alergări în acest ritm;
  • Am pornit de la distanțe foarte scurte (400m) cu acest ritm;
  • Când făceam intervale de 1000 sau 2000m am luat pauză mare (3-4 minute)
  • Alergarile Easy am incercat sa le fac la sub 4:30 min / km;
  • Antrenamentele de forță au ajutat;

PLANUL DE ANTRENAMENT

  1. Luni 2 Decembrie – Viteză și Plyometrice, Stadionul Iolanda Balaș – București, ora 17:30;
  • Alergare ușoară 2km + 10 min +Exercitii plyometrice (Cu ajutorul Tabata Timer)+20x100m – Easy Run 100m de revenire, aproximativ 1 minut, +10 min  Exercitii plyometrice+3×20 m – Sarituri Înainte, pe rand +3×20 m – Sarituri înainte dintr-una+3×20 buc Fandari forfecate-sarite (d)+3×20 buc fandari forfecate-sarite (s)

Pe langa asta voiam sa mai fac si  8x200m în 35”-36”Easy Run 2 minute între reps dar eram praf. Am sarit direct la o alergare usoara de revenire care a fost de 20 de minute.  La acest antrenament m-am întâlnit cu Răzvan Norocel vorbind de una alta la cool-down;

  1. Marti 3 Decembrie – Antrenament cu Maria, Stadionul Iolanda Balaș – București, ora 08:30;
  • Easy 15 minute+6 lansate de 20” – 95% intensitate, alergare ușoară 1 minut între repetări+10 min easy;

Cu o febră musculară „adâncă” am ieșit în același loc care acum mi se părea acum iadul. Am alergat împreună cu Maria, ea făcând același antrenament ce l-am făcut eu cu o seară în urmă. Ne-am înscris amândoi la cursa din Barcelona deci aveam cam aceleași antrenamente de bază însă adaptate ptr nevoile fiecăruia. Ea plănuia să scoată sub 60 minute.

  1. Miercuri 4 decembrie – Spinning + Yoga, Nebi Fitness 19:00
  • Planuiam sa fac (400m hard tempo, pace 3:30+400m soft temp 4:30)x5+Deadlift Routine + (400m hard tempo, pace 3:30+400m soft temp 4:30)x5;

Nu am ajuns la antrenament de alergare pentru că încă aveam febră și am decis să „mi-o scot” cu o ședință de spining și yoga. Aici l-am cunoscut pe Geo, instructorul de yoga și spinning. Care la ora de spining fluiera la noi fiind muzica prea tare iar  la yoga avea cea mai blândă voce din univers;

  1. Joi 5 decembrie – Hard – Soft Tempo + Deadlift Routine, Stadionul Iolanda Balaș – București, ora 11:30
  • Am reușit să fac antrenamentul ce mi l-am propus marți. (400m hard tempo+400m easy run)x5 – Deadlift Routine(400m hard tempo+400m soft tempo)x4: Timpi 400m hard – 1:17- 1:16- 1:16-1:16-1:18-1:17-1:14-1:17-1:17
  1. Vineri 6 decembrie – Tempo – Long Intervals, Stadionul Iolanda Balaș – București, ora 11:30
  • 10 min easy Run 4x1000m ,2x1000m, pauza 2 minute intre repetari si intre serii 5 minute timpi: 3:19, 3:19, 3:20, 3:21, 3:19, 3:17
  • Antrenament care mi-a dat încredere în mine că obiectivul e realizabil chiar dacă au fost doar 6 repetări.
  1. Sâmbătă 7 decembrie – Drumeție Postăvaru cu Ergo, Balanță și Maria; 
  2. Duminică 8 decembrie – Pauză
  3. Luni 9 decembrie – Intervale scurte în Poiana Brașov, ora 16:00; 
  • 10 minute sărit coarda, 10 minute alergare ușoară, exerciții de școala alergării, 3 lansate de 100m, 3 minute pauză, 200m – 34″, 400m – 1:15″, 800m – 02:40″, 800m- 02:38″, 400m – 1:17″, 200m – 35″, 200m – 35″ 400m – 1:18″ 800m – 2:39″ 800 m – 2:40″ 400m – 01:15 200m-31”

Chiar dacă a fost pojchiță pe jos am reușit să duc intervalele la capăt. Antrenament ce aveam să-l repet în Barcelona, înainte de concurs. Întâlnit cu Ion Trandafir și Blodu.

  1. Marți 10 decembrie, Easy Peste linii, câmp din Brașov
  • Easy 40 minute + 1xKettlebell Routine -16 kg + 1xCore Routine, antrenament, pace mediu 4:30;
  1. Miercuri 11 decembrie, sală Brașov + over speed training Pietrele lui Solomon;
  • dimineata geno + deadlifts, seara 2×2.5km;

Dacă ai ajuns prin Brașov știi că de la Pietrele lui Solomon până în Piața Unirii sunt 2.5 km într-o frumoasă și lină coborâre de circa 80 de metri. O distanță foarte potrivită să te forțezi la un pace mai rapid decât ai putea alerga pe plat. Despre tipul ăsta de antrenament „over speed training” am citit în cartea Beyond Training și mi s-a părut o idee potrivită pentru cei 10 km pentru că i-am arătat corpului cum ar trebui să se simtă, o viteză superioară.

La capătul alergării am luat autobuzul care m-a dus înapoi pentru încă un interval.  Am reușit să am un 3.13min/km. Cu 7 secunde sub pace-ul de cursă.

Descoperă următoarele 20 de antrenamente pe Patreon.

Cu 1$/lună ai acces la articolele integrale.

Ultimele 3 articole:

  1. Sfaturi antrenament când faci exerciții de fitness;
  2. 27 de suplimente folosite în 2019;
  3. Obiective 2020;

  1. Marți 31 decembrie, Cursa del Nasos – P.B. 33:50; 
  • Cursa a decurs foarte bine. A fost un ritm foarte intens de la început până la sfârșit. Am avut norocul să găsesc grupuri cu același ritm ca al meu și m-am pus în spatele alergătorilor mai solizi ce păreau că pot ține ritmul până la final. A fost un sfârșit perfect de an în Barcelona și amintiri pe cinste!

Cam așa arată în general un plan de antrenament. Dacă te gândești că sunt doar antrenamente reușite te înșeli. Au fost zile cu antrenament bun și zile mai puțin bune. 

Zile în care corpul nu a fost refăcut complet sau odihnit pentru a da un randament maxim. Din dorința de a face cât mai mult și cât mai bine în anumite zile era disproportionată cu ceea ce putea corpul să ofere. În plus 

Învață din greșelile mele, fi relaxat și trage de tine când e cazul însă nu în fiecare zi. Dacă sunt zile cu probleme de sănătate mai bine te recuperezi complet decât să-ți agravezi starea. Chiar dacă am avut o operație de sinus lifting am avut norocul ca lucrurile să nu se agraveze însă randamentul meu nu a fost de 100%.

Mi-a plăcut această serie de antrenamente pentru că:

  1. Mi-au lipsit  antrenamentele de intensitate;
  2. Îmi doream să includ și antrenamente de greutăți, întărire musculară;
  3. În perioada următoare intervalele vor deveni mai lungi, pace-ul mai scăzut și mi se vor părea mult mai ușoare corpul fiind învățat cu alergări mai intense;

Acum sunt pregătit pentru următoarea perioadă!

Cursa del Nassos - Barcelona

Link cursă

The post 10 antrenamente pentru 33:50 pe 10km appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2020/01/14/10-antrenamente-pentru-3350-pe-10km/feed/ 0
Ziua 11: Disciplină și talent https://roberthajnal.ro/blog/2019/11/04/disciplina-vs-talent/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=disciplina-vs-talent https://roberthajnal.ro/blog/2019/11/04/disciplina-vs-talent/#respond Mon, 04 Nov 2019 10:50:21 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9941 ...

The post Ziua 11: Disciplină și talent appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Self-discipline without talent can often achieve astounding results, whereas talent without self-discipline inevitably dooms itself to failure.

—Sydney J. Harris

Mi-am dat seama că îmi plac oamenii „high-performers”. Și nu mă refer doar la cei care aleargă repede, constant sau departe.

Mă refer la cei care fac ceva inedit în domeniul lor de activitate, la cei care sunt pionieri în bula lor. Fie că e vorba de bula pasionaților de cafea, vinuri, deserturi, pictură, dinți.

Când te uiți la acești oameni ai tendința să îi cataloghezi ca „născuți pentru ceea ce fac”. Sunt talentați și punct.

E drept că talentul face ca lucrurile să fie mai ușoar de realizat dar este doar o parte din marea schemă.

Mi-am dat seama că perforerii în primul rând au dezvoltat o disciplină proprie în care și-au pus în practică filozofia ceea ce cred legat de un produs.

Am mai scris despre talent Vs muncă aici și e unul dintre cele mai citite articole de pe blog.

Data viitoare când te plângi că nu ești „născut” pentru ceva anume amintește-ți că disciplina, în multe situații, face mai mult decât niște abilități înăscute.

Locuri limitate!

The post Ziua 11: Disciplină și talent appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/11/04/disciplina-vs-talent/feed/ 0
Ziua 10: Scrie-ți povestea https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/31/ziua-10-scrie-ti-povestea/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-10-scrie-ti-povestea https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/31/ziua-10-scrie-ti-povestea/#respond Thu, 31 Oct 2019 20:47:00 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9936 ...

The post Ziua 10: Scrie-ți povestea appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.

—Stephen King

Primul cantonament serios ce l-am făcut a durat 40 de zile.

Am stat în Spania și mă antrenam pentru Campionatul Mondial de Ultra din Castellon. Pentru prima dată am încercat ca pe lângă alergare să scriu un jurnal.

L-am denumit: Costul Alergării.

Scrisul, la fel ca alergatul, dă roade dacă-l iei în serios. E greu să scrii un singur paragraf apăi două-trei sute de pagini care să capteze atenția cititorului și să le menții atenția până la ultima pagină.

Ceea ce am realizat e că cei care scriu bestselleruri, cel mai probabil, au petrecut ani întregi pentru a deveni maeștri. Ei au folosit cuvinte care apoi s-au transformat în propoziții, paragrafe și eventual povești.

Primele lor încercări – la fel ca ale fiecăruia – au fost fără succes. Le-au trebuit sute de mii de cuvinte de exercițiu pentru a obține o operă de artă.

Construirea disciplinei este asemănătoare cu scrisul unei cărți. Poți considera un om disciplinat pe acela ce se trezește la patru, este activ fizic în fiecare zi, mănâncă o dietă sănătoasă, e super productiv și e capabil să balanseze viața socială cu obligațiile familiale.

În realitate această persoană, ca scriitorul nostru, cel mai probabil, a început cu o simplă schimbare și a clădit peste aceasta.

Dacă începi cu schimbări mici acestea se vor transforma în obiceiuri apoi într-un stil de viață și eventual într-un succes.

Antrenor-de-alergare

The post Ziua 10: Scrie-ți povestea appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/31/ziua-10-scrie-ti-povestea/feed/ 0
Ziua 9: Viitorul Tu https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/30/ziua-9-viitorul-tu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-9-viitorul-tu https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/30/ziua-9-viitorul-tu/#respond Wed, 30 Oct 2019 20:18:17 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9926 ...

The post Ziua 9: Viitorul Tu appeared first on Robert Hajnal.

]]>

In four studies, participants interacted with realistic computer renderings of their future selves using immersive virtual reality hardware and interactive decision aids. In all cases, those who interacted with virtual future selves exhibited an increased tendency to accept later monetary rewards over immediate ones.

—Hal E. Hershfield (1)

Studiile arată că oamenii care sunt ajutați să se imagineze în viitor sunt mai predispuși să-și amâne consumul. Chiar dacă puțină tehnologie e implicată în asta. În studiul de mai sus ei au mai multe șanse să pună bani deoparte.

Asta demonstrează că disciplina ta este afectată de abilitatea de a simți empatie față de viitorul Tu.

Dacă imaginea ta de peste 10, 20, 30 de ani nu este vie în mintea ta de acum vei avea dificultăți în amânarea beneficiilor actuale pentru că omul din viitor să aibă o viață mai bună.

Din aceste motive gândește-te la tine ca la persoana din viitor.

Întreabă-te dacă astăzi ești fericit și recunoscător pentru alegerile pe care le-ai luat acum câțiva ani sau dacă vrei să schimbi ceva din trecut. Cum te face asta să te simți?

Acum ce alegeri faci pentru persoana din viitor?

Sunt alegerile ce le faci astăzi potrivite sau te vor afecta într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat?

Persoana ce vei deveni în 10 ani va fi cel mai probabil foarte diferită de persoana care ești acum, totuși vei fi tot tu.

Stă în mâinile tale să devii mai empatic cu persoana din viitor și să decizi: NU fi egoist și nu-ți fura viața bună.

Antrenor-de-alergare
Cauți antrenor de alergare?

(1) – Hershfield, H. E., Goldstein, D. G., Sharpe, W. F., Fox, J., Yeykelis, L., Carstensen, L. L., & Bailenson, J. N. (2011). Increasing Saving Behavior Through Age-Progressed Renderings of the Future Self. Journal of Marketing Research , 48: S23-S37.

The post Ziua 9: Viitorul Tu appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/30/ziua-9-viitorul-tu/feed/ 0
Ziua 8: Lux sau Necesitate? https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/29/ziua-8-lux-sau-necesitate/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-8-lux-sau-necesitate https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/29/ziua-8-lux-sau-necesitate/#respond Tue, 29 Oct 2019 19:31:26 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9920 ...

The post Ziua 8: Lux sau Necesitate? appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Epicurus wanted to examine the things he thought he needed so he could determine which of them he could in fact live without. He realized that in many cases, we work hard to obtain something because we are convinced that we would be miserable without it. The problem is that we can live perfectly well without some of these things, but we won’t know which they are if we don’t try living without them.

—William B. Irvine

Trăim într-o lume în care te simți îndretățit să ai parte de lux. Viața ce o duci acum e mai luxoasă decât a unui rege de acum nici 200 de ani.

Gândește-te cât de la îndemână e să mănânci zmeură în orice anotimp sau să îți repari dinții sau să te uiți la un filmuleț educațional.

Majoritatea lucrurilor nu mai sunt considerate un lux ci necesitate pentru că oamenii cred că nu pot trăi fără acele lucruri.

Partea negativă în a confunda luxul cu necesitatea e că devine imposibil să dezvolți o disciplină dacă ai nevoie de multe „necesități” ca să funcționezi.

Din când în când încearcă să trăiești fără acel lucru pe care-l consideri o necesitate: mașină, bani, haine noi, parfum, cărți, mâncare etc.

Sună groaznic?

Vei beneficia în multe forme de acest exercițiu.

În primul rând te vei pune voluntar într-o situație inconfortabilă care îți va lărgi zona de confort și îți va întări psihicul.

În al doilea rând vei descoperi de ceea ce ai nevoie cu adevărat în viața ta.

Iar dacă vei descoperi că nu ai nevoie de acel lucru, exercițiul îți va oferi un motiv de reflexie asupra altor obiecte din viața ta cărora le dai importanță prea mare și te poți descotorosi de ele.

Într-un final îți vei crește abilitatea de a te simți fericit cu mai puțin, incluzând a fi fericit într-o situație în care ești deprivat de lucruri fără voia ta.

În plus, acest exercițiu de limitare te va ajuta să îți concentrezi resursele pe lucrurile cu adevărat importante din viața ta: aer, dragoste, apă, educație, mâncare, călătorit sau cine știe ce te pasionează pe tine.

Antrenor-de-alergare

The post Ziua 8: Lux sau Necesitate? appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/29/ziua-8-lux-sau-necesitate/feed/ 0
Ziua 7: Despre sărăcie și disciplină https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/25/ziua-7-despre-saracie-si-disciplina/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-7-despre-saracie-si-disciplina https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/25/ziua-7-despre-saracie-si-disciplina/#respond Fri, 25 Oct 2019 16:43:58 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9908 ...

The post Ziua 7: Despre sărăcie și disciplină appeared first on Robert Hajnal.

]]>

A second line of research has shown that economic stress robs us of cognitive bandwidth. Worrying about bills, food or other problems, leaves less capacity to think ahead or to exert self-discipline. So, poverty imposes a mental tax.

—Nicholas Kristof

Oamenii săraci rezistă mai greu tentațiilor de orice fel. Atunci când duci grija zilei de mâine îți scăd șansele să amâni gratificarea instantă. Ești mai predispus să cedezi ispitelor. De orice fel.

Într-un final oamenii care au un stres financiar sfârșesc într-un cerc vicios – nu pot să scape de sărăcie pentru că au constant un stres mental care îi va face, într-un final, să ia decizii proaste; nu doar financiare dar și legate de sănătate, relații și viitor.

Înseamnă că dacă te zbați, dpdv financiar, ești sortit unei vieți rele?

Nu neapărat.

Pentru că poți oricând să-ți iei viața în propriile mâini, să devii conștient de sursa problemei și să-ți depășești condiția.

Când aveam vreo 12-13 ani îmi amintesc că tatăl meu și-a deschis „cont”. Aveam caiet de datorii la două magazine din cartier.

Mă duceam la magazin și luam „pe caiet” mâncare și ceea ce aveam nevoie ca să nu ne fie foame și să avem o viață ok.

Când tatăl meu lua salariul plătea toată datoria făcută.

Uneori datoriile ce le aveam pe caiet depășeau salariul tatălui meu. Și pentru că mâncam foarte mult și că avea o problemă cu băutura. Și eu cu dulciurile.

Îmi amintesc de acea perioadă ca una din cele mai tensionate, pline de griji perioade din viața mea. Eram foarte rușinat de situație și de fiecare dată când mergeam să cumpăr câte ceva o făceam cu inimia strânsă.

Acum am ajuns în punctul în care am economisit câteva salarii minime pe economie și siguranța ce mi-o oferă realizez că e diferența dintre o viață relativ fără stres și o frică constantă de a nu avea ce să mănânc mâine.

Dacă te zbați, nu ai o situație financiară stabilă fă una din priorități să schimbi asta cât poți de repede și construiește-ți un fond de urgență între 3 și 6 luni de trăit cu strictul necesar.

În plus, prin îmbunătățirea sănătății financiare vei reuși să faci alegeri mai bune în ceea ce privește viitorul tău.

Antrenor-de-alergare

Photo by Muhammad Muzamil on Unsplash

The post Ziua 7: Despre sărăcie și disciplină appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/25/ziua-7-despre-saracie-si-disciplina/feed/ 0
Ziua 6: Superoameni https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/24/ziua-6-superoameni/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-6-superoameni https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/24/ziua-6-superoameni/#respond Thu, 24 Oct 2019 07:48:46 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9901 ...

The post Ziua 6: Superoameni appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Life can be much broader once you discover one simple fact: Everything around you that you call life was made up by people that were no smarter than you and you can change it, you can influence it, you can build your own things that other people can use.

Steve Job

Nimeni dintre cei născuți până acum nu a avut puteri superumane.

Aici includ cele mai iluminate minți sau sportivi sau artiști sau cevreitu- nimeni nu a fost, nu este și nici nu va fi superom.

Nimeni nu va fi infinit mai bun în toate aspectele vieții lui față de mine sau tine. Născându-se om își păstrează blazonul unui muritor.

E ușor de trecut cu vederea acest fapt când te uiți la realizările oamenilor care au schimbat lumea, care au transformat-o în modul în care o vedem astăzi.

Până la urmă ei par că au totul pus în ordine, par extremi de productivi, inteligenți, creativi, consecvenți, puternici…și lista poate continua.

În spatele cortinei toată lumea joacă o altă piesă. În ea fiecare se zbate în felul lui în diferite domenii din viața lor.

Din exterior pare că și eu am pus lucrurile în ordine. Par o persoană foarte disciplinată și sportivă.

Nu o dată mi s-a spus că „sunt o mașină de alergat”.

Însă nu e tocmai așa. Mă lupt cu problomele fiecărui alergător (lene, amânare, planificare proastă) și cu alte probleme ale unui muritor. Singura diferență e că mi-am dat seama cum să depășesc aceste leneviri / zvârcoliri puțin mai bine.

Totuși mi-am luat și eu doza de eșec, mă găsesc deseori că nu rezist tentațiilor, și îmi sabotez obiectivele pe termen lung pentru chestii ce-mi oferă recompensă instant. Asta e natura umană.

Cei pe care îi consideri că au un succes incredibil nu sunt cu mult mai diferit decât tine. Mulți dintre ei, în trecut, au avut mai puțină voință decât dai tu dovadă în prezent și unii dintre ei pot fi mai disciplinați într-o zonă a vieții dar mai delăsători în altă zonă a vieții.

A deveni o persoană disciplinată este la îndemâna fiecăruia.

Nu ai nevoie de niște gene speciale ca să-ți deții controlul vieții și chiar și așa nici tu sau altcineva nu va dobândi iluminarea în toate aspectele vieții.

Acceptă asta acceptându-te pe tine.

Photo by Ana Maria Tanasie

Antrenor-de-alergare

The post Ziua 6: Superoameni appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/24/ziua-6-superoameni/feed/ 0
Ziua 5: Subjugarea sinelui https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/23/ziua-5-subjugarea-sinelui/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ziua-5-subjugarea-sinelui https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/23/ziua-5-subjugarea-sinelui/#respond Wed, 23 Oct 2019 15:31:56 +0000 https://roberthajnal.ro/?p=9892 ...

The post Ziua 5: Subjugarea sinelui appeared first on Robert Hajnal.

]]>

Before complaining that you are a slave to another, be sure that you are not a slave to self. Look within; you will find there, perchance, slavish thoughts, slavish desires, and in your daily life and conduct slavish habits. Conquer these; cease to be a slave to self, and no man will have the power to enslave you

James Allen

E extrem de ușor să dăm vina pe alții în momente de cotitură. Să îi învinovățim de faptul că ne-au influențat viața într-un mod negativ, să ne scuzăm, prin externalizare, de faptul realizat.

Deseori familia, părinții / copiii sunt „de vină” ei sunt cauza nefericirii noastre pentru că nu ne-au realizat un context favorabil. Sau poate că au fost prea grijulii sau poate că ne-au oferit totul pe tavă și asta ne-a transformat cineștiecum.

În plus nu e vina ta că nu te poți ține de o dietă ci e vina prietenilor tăi care te tentează constant la a mânca nesănătos.

În realitate totul depinde de tine.

În timp ce circumstanțele exterioare te pot afecta, în cele din urmă tu ești creatorul propriului destin.

La fel cum a spus prietenul James: când realizezi că ești creatorul propriului destin, nimeni (sau niciun lucru) nu va avea puterea să te subjuge.

Data viitoare când vei da vina pe câte un factor extern pentru lipsa ta de disciplină, gândește-te de două ori la asta.

A fost persoana care a mâncat ciocolată lângă tine cea care te-a convins să mănânci sau tu ai inspirat o ciocolată dintr-o înghițitură?

Antrenor-de-alergare

The post Ziua 5: Subjugarea sinelui appeared first on Robert Hajnal.

]]>
https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/23/ziua-5-subjugarea-sinelui/feed/ 0