saracie si disciplina

A second line of research has shown that economic stress robs us of cognitive bandwidth. Worrying about bills, food or other problems, leaves less capacity to think ahead or to exert self-discipline. So, poverty imposes a mental tax.

—Nicholas Kristof

Oamenii săraci rezistă mai greu tentațiilor de orice fel. Atunci când duci grija zilei de mâine îți scăd șansele să amâni gratificarea instantă. Ești mai predispus să cedezi ispitelor. De orice fel.

Într-un final oamenii care au un stres financiar sfârșesc într-un cerc vicios – nu pot să scape de sărăcie pentru că au constant un stres mental care îi va face, într-un final, să ia decizii proaste; nu doar financiare dar și legate de sănătate, relații și viitor.

Înseamnă că dacă te zbați, dpdv financiar, ești sortit unei vieți rele?

Nu neapărat.

Pentru că poți oricând să-ți iei viața în propriile mâini, să devii conștient de sursa problemei și să-ți depășești condiția.

Când aveam vreo 12-13 ani îmi amintesc că tatăl meu și-a deschis „cont”. Aveam caiet de datorii la două magazine din cartier.

Mă duceam la magazin și luam „pe caiet” mâncare și ceea ce aveam nevoie ca să nu ne fie foame și să avem o viață ok.

Când tatăl meu lua salariul plătea toată datoria făcută.

Uneori datoriile ce le aveam pe caiet depășeau salariul tatălui meu. Și pentru că mâncam foarte mult și că avea o problemă cu băutura. Și eu cu dulciurile.

Îmi amintesc de acea perioadă ca una din cele mai tensionate, pline de griji perioade din viața mea. Eram foarte rușinat de situație și de fiecare dată când mergeam să cumpăr câte ceva o făceam cu inimia strânsă.

Acum am ajuns în punctul în care am economisit câteva salarii minime pe economie și siguranța ce mi-o oferă realizez că e diferența dintre o viață relativ fără stres și o frică constantă de a nu avea ce să mănânc mâine.

Dacă te zbați, nu ai o situație financiară stabilă fă una din priorități să schimbi asta cât poți de repede și construiește-ți un fond de urgență între 3 și 6 luni de trăit cu strictul necesar.

În plus, prin îmbunătățirea sănătății financiare vei reuși să faci alegeri mai bune în ceea ce privește viitorul tău.

Antrenor-de-alergare

Photo by Muhammad Muzamil on Unsplash

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Ziua 6: Superoameni
Ziua 8: Lux sau Necesitate?

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2019/10/25/ziua-7-despre-saracie-si-disciplina/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19