timpullaviata

S-a spus că, dacă dorești să schimbi ce face o persoană, trebuie să-i schimbi modul de gândire. În ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni subscriu la ideea că, dacă dorești să schimbi modul de gândire al unei persoane, trebuie să schimbi mai întâi ce face acea persoană. În acest articol vei citi lucruri legate atât de ce poți schimba la ceea e faci, și la modalitatea ta de gândire zilnică.

Cei 5 Pași pentru Succes sunt:
  1. Arde-ți corăbiile!
  2. Sădește semințe potrivite!
  3. Gândește pe termen lung!
  4. Fi disciplinat!
  5. Începe de azi!
1. Arde-ți corăbiile

arde-ți corabiile

Cu mult timp în urmă, un mare războinic a ajuns într-o situație crucială și a fost nevoit să ia o decizie care i-a asigurat succesul pe câmpul de luptă. El trebuia să se lupte cu un inamic puternic care avea o armată mai mare decât el. Și-a urcat soldații în corăbii, a navigat până în țara inamicului, a debarcat soldații și echipamentul și, după aceea, a dat ordin ca toate ambarcațiunile cu care veniseră să fie arse.

Adresându-se oamenilor lui, înainte de prima bătălie, a spus:

„Uitați-vă cum pier în fum aceste corăbii. Acest lucru înseamnă că nu putem părăsi aceste meleaguri în viață decât dacă vom câștiga! Nu există altă cale – câștigăm sau murim!

Au câștigat!

Orice persoană care tânjește după succes indiferent de domeniu, trebuie să fie dispusă să-și ardă propriile corăbii și să renunțe la toate căile de retragere, să dea mereu 100% în orice bătălie se află.

2. Sădește semințe potrivite

Seminte potrivite

Sunt mulți oameni care au trăit și muncit într-o relativă obscuritate înainte de a obține un succes fulminant. Sunt extrem de mulți cei care au eșuat de nenumărate ori până la așa zisul „succes  obținut peste noapte.” Te poți număra și tu printre ei!

Ai auzit vreodată de povestea arborelui de bambus chinezesc?

Este unic prin modul său de creștere. După ce este plantat, fermierul trebuie să-l ude mereu și să-l fertilizeze vreme de cinci-șase ani fără a fi răsplătit cu vreun semn vizibil de creștere.

Apoi ceva uimitor se întâmplă! Arborele începe să crească și, într-un interval de șase săptămâni, ajunge la douăzeci și șase de metri înălțime!

Ce se întâmplă în cei șase ani?

Bambusul își dezvoltă o rădăcină puternică, capabilă să susțină creșterea explozivă la suprafață.

Tot astfel se întâmplă și cu noi. Este nevoie să schimbăm mai întâi ceva din interiorul nostru pentru a ne pregăti de succesul care stă chiar după colț.

  • Atitudinile;
  • Ideiile;
  • Perspectivele;
  • Convingerile;
  • Abordările;
3. Gândește pe termen lung

castel din carti de joc

Nu te lăsa niciodată păcălit de succesul aparent al unei persoane care a ajuns în vârful ierarhiei fulgerător sau și-a obținut cumva cele cinsprezece minute de faimă. Succesul rapid este urmat adeseori de un rapid eșec răsunător.

Dacă vrei să construiești un castel din cărți de joc o poți face foarte repede, dar acesta se va prăbuși la fel de repede la prima pală de vânt. Împlinirea profundă, reputația de lungă durată și recunoașterea ca lider necesită efort și dăruire pentru că toate acestea se construiesc în timp.

Știai citatul acesta?

„Distanța cea mai lungă între două puncte este o scurtătură” – Nancy Dornan

Ar mai fi un proverb asemănător și anume: „Leneșul mai mult aleargă” care exprimă același lucru. În momentul când uităm valoarea acestui principiu, și aplicabilitatea lui simțim pe pielea noastră cât poate fi de dureros și regretăm că nu am ales drumul mai lung dar mai sigur.

Jim Dornan în cartea sa „Pianul  de pe plajă” îți dezvăluie:

3 motive ce determină o persoană să aleagă scurtăturile

1. Egocentrismul – Un spirit de competitor scăpat de sub controlul rațiunii sau dorința de a reuși cu orice preț.

2. Vanitatea – Teama de ridicol sau de eșec. Asta poate determina o persoană să falsifice rezultatele sau să denatureze adevărul numai pentru a rămâne în top.

3. O falsă definițe a succesului. Unii cred că aparențele sunt totul. O persoană care și-a creat o falsă definiție a succesului crede, de obicei, că acela care are cele mai multe jucării câștigă.

Încearcă să identifici, dacă ești în căutarea succesului, drumul cel mai potrivit și nu scurtăturile.

4. Fi disciplinat!

disciplina este puntea intre scop si realizare

Aici nu mă refer la a fi cuminte, a nu face lucruri prostești, care le-ai repeta în orice moment al vieții. Mă refer la disciplina pe care trebuie să o ai pentru ați îndeplini scopul, obiectivul!

Puterea disciplinei este uimitoare! 

Asta a aflat și un om care dorea să taie un copac însă oricât ar fi încercat, nu reușea să-și facă timp, nici măcar în weekend pentru a-l tăia. Copacul deja crescuse prea mare și putea să cadă în orice moment pe casa omului.

Bărbatul se hotărî, în cele din urmă, ca în fiecare dimineață, înainte de a merge la servici, înainte să iese pe poartă, să lovească zdravăn tulpina copacului cu o lovitură de topor. O singură lovitură. În fiecare dimineață întreg procesul dura 3 secunde. Omul a dat dovadă de disciplină, și chiar dacă ploua, chiar dacă era caniculă acesta aloca 3 secunde pentru tăierea copacului căci siguranța familiei lui era mult mai importantă. Omul știa că în cele din urmă copacul va cădea, singura dilemă era când.

omul si copacul

Sfat pentru a-ți întări DISCIPLINA

Acest sfat l-am preluat de la  un seminar de-al lui Lorand Soares Szasz, de acum 2 luni din Brașov. Lorand sfătuia pe toți antreprenorii prezenți, să adopte politica celor 5 lucruri pe care să le desfășoare zilnic. Astfel te sfătuiesc și pe tine, pentru a fi disciplinat, pentru a nu pierde nici o zi, gândește-te ce îți dorești de la această viață și stabileșteți 5 lucruri pe care să le faci in fiecare zi, indiferent de vreme, dispoziție, locație. Astfel obiectivele tale vor fi doborâte, singura întrebare rămasă este „când?”. Eu am adoptat aceast obicei iar cele 5 lucruri pe care le fac zilnic sunt:

1. Citesc cel puțin 30 de p.;

2. Alerg cel puțin 5 km;

3. Mă uit la un film inspirațional;

4. Lucrez cel puțin o oră pentru un viitor articol de pe blog;

5. Fac un test IQ/ câteva cuvinte în franceză/ cânt la chitară;

Aceste lucruri mă definesc pe mine deocamdată. Care sunt cele 5 lucruri care ți le propui să le faci zilnic pentru o disciplină de fier?

5. Începe de azi

incepe astazi

 „Cum ești acum, așa vei fi și peste 5 ani, cu două excepții: cărțile pe care le-ai citit și oamenii pe care i-ai întâlnit”. 

Propuneți ca de-a lungul anilor să citești cărți care au ca scop îmbunătățirea și construirea respectului de sine. Alege să-ți consolidez relațiile numai cu acei oameni care contribuiesc în mod pozitiv la clădirea convingerilor și la realizarea obiectivelor tale. Poate suna cam egoist, manipulativ însă cred că e cel mai potrivit pentru oricine să facă asta. Ignoră-ți eșecurile, învățând din ele, nu te lăsa afectat de ele, „cazi înainte ” cum spunea John Maxwell.

Fie că vrei să slăbești, să citești mai mult, să câștigi mai mult, să alergi mai mult sau orice altceva te poate face să te simți mai împlinit, nu cred că există un sfat mai adecvat care te îmbie la a acționa. Astfel, ÎNCEPE DE ASTĂZI!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
101 motive pentru a alerga un maraton
Maratonul din Boston - Moartea lui Phidippides!

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2013/12/15/5-pasi-pentru-un-start-de-succes-in-dezvoltarea-personala/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19