Cum am ajuns să văd Frankenweenie?
Tocmai ce am am avut primul mic dejun, primele pagini citite dintr-o carte (Guerrilla Marketing) prima plimbare, prima cafea și prima golire de card de pe anul acesta. Toate acestea s-au întâmplat în Cluj.
E 1 Ianuarie 2013.
Acum că a venit seara ne-am hotărât, eu și Alexandra, să ne uităm la un film. O comedie sau o animație. În timp ce ea a pregătit cina, niște torttelini delicioase cu șuncă și sos de smântână, eu am căutat filmul potrivit pentru data de 1 Ian. 2013.
După 30 de minute de accesat site-uri cu recomandări, citit rezumatul celor mai bune filme de comedie din 2012, 2011, 2010, au ajuns în semifinală 4 filme:
Pitch Perfect;
Hit and Run;
Frankenweenie;
Wanderlust;
După ce Wanderlust a câștigat în fața lui Pitch Perfect datorită distribuției, genului de umor, scenariului și a faptului că nu are fetițe enervante (dar totuși amuzante) acesta a pierdut în fața lui Frankenwinnie, prin prisma faptului că este una dintre cele mai bune 100 animații din toate timprile (Vezi clasamentul complet aici)
Fară cipsuri/popcorn, fără cola/oricebăuturăcarbogazoasă însă în pat într-o poziție confortabilă, tasta play a fost apăsată.
Frankenweennie – Rezumat
Filmul începe cu Familia Frankensein care urmărește de pe canapea, la televizor, o proiecție regizată de copilul lor, Victor Frankenstein unde protagonistul este Sparky, cățelul și cel mai bun prieten al lui.
Urmează INTRIGA filmului care este dată de două evenimente importante.
Proiectul de la ora de Științe unde sunt implicați toți elevii din clasa lui Victor, și moartea cățelușului energic, limbos și care ți se atașează de suflet încă de la primul lătrat.
Geniul lui Victor reușește să transforme proiectul de la Științe în ceva util încercând să-l aducă la viață pe cel mai bun prieten al lui. Sunt convins că asta și-ar fi dorit orice copil care ar fi fost în locul lui.
Spre diferență de majoritatea dintre noi, care au pierdut un animal pe care îl îndrăgeam, Victor reușește șă-l aducă pe prietenul Sparcky la viață cu ajutorul electricității (Aproape identic ca in Frankenstein).
Am rămas puțin nedumerit de cățelul care s-a dovedit a fii încă bun și prietenos, la fel de jucăuș chiar dacă a fost petecit (pentru că a fost călcat de mașină și apoi cusut).
Toate bune și frumoase până când colegii lui Victor află că el l-a dus pe Sparcky la viață. Aceștia dorind să aibă cel mai bun proiect la științe și să câștige „prestigiosul” premiu își aduc toți necuvântătoarele la viață strecurându-se în podul casei lui Victor și furându-i metoda.
În cele din urmă animalele au fost aduse la viață însă spre diferență de Sparcky acestea au fost un experiment nereușit pentru că ……au fost rele.
De la nașterea acestor mici monștrii până la dorința de a distruge tot satul nu a mai fost decât un singur pas. Dar ce bine că pe lumea asta mai există și copii descurcăreți care pot salva un oraș întreg de monstruleți cu mâinile goale. Noroc că au fost foarte perspicace și le-au găsit punctele slabe fiecărui animal.
Frankenweennie-Concluzie
Apăi trebuie să îți spun că este un film cu final happyend, firesc, cu o poveste care se leagă la fiecare segvență, unde prietenia dintre om și cațel, proiectul de la științe, familia cu un copil pe care nimeni nu îl înțelege, parcă îți aduc puțin aminte de clișeele americănești.
Citat de duh/Prinscreen
Pro:
Poveste bună, subiectul bine ales, regizor bun (Tim Burton), final frumos, simbolistica personajelor.
Contra:
Personaje puțin sinistre (au fost conturate așa pentru a se pune accentul pe poveste);
Nu vă recomand să mâncați în timpul filmului că s-ar putea să vă pierească pofta ;
Notă per ansamblu. 8.5