Stiu că ți se întâmplă foarte des să fi epuizat în timpul zilei și tot ce îți dorești e să ai un pat lângă tine să te arunci în el, să te cufunzi în perini și să uiți de tine. Aceste 7 trucuri sunt reguli de bun simț pe care omitem să respectăm și le încălcăm, cu sau fără bună știință. Te asigur că după ce vei citi articolul, vei conștientiza aceste reguli și de mâine vei face o schimbare în rutina zilnică.
Înainte de a-ți spune despre cele 7 trucuri, țin să-ți povestesc puțin despre:
Cea mai uluitoare creație a Domnului!
Da știu că aceasta este cea mai uluitoare creație a domnului dar nu despre asta vreau să-ți vorbesc în continuare ci despre a doua cea mai uluitoare creație a domnului 🙂
Pasărea colibri cu gât roșu.
Da aceasta este cea mai uluitoare creație a Domnului, din punctul meu de vedere. Mi-o amintesc că am văzut pentru prima dată această „gâză” la genericul de la telenciclopedia.
Această pasărea are doar 9 centimetri lungime dar energia ei debordantă depășește net orice animal cu sânge cald. Știai că de două ori pe an, această mică pasăre migrează din sudul Canadei până în Panama, zburând mi de kilometri? Această călătorie de-a dreptul epuizantă include traversarea a opt sute de kilometri de ocean, deci, zbor fără oprire.
Cel mai des poți vedea această micuță pasăre zburând din floare în floare și adunând nectar sau insecte. Pasărea pierde prin zbor o mare parte din energie și de aceea trebuie să se hrănească continuu. În noaptea dinaintea lungii călătorii, ea intră într-o adevărată stare de hibernare. Numai 20% din energia necesară în mod normal este consumată în această stare. Este greu de imaginat că o ființă atât de mică poate străbate un drum atât de lung și extenuant fără nicio oprire.
Este inutil să spun că sunt profund impresionat de voința aceste păsări. Astfel stau și-mi spun. Și eu pot!
Putem învăța foart mult de la micuța pasăre despre cum să te pregătești pentru a alerga un maraton, a termina un ironman sau de ce nu, crearea unei companii sau conducerea unei organizații.
Cu certitudine două aspecte sunt cruciale: ENERGIA și PREGĂTIREA.
PĂSTREAZĂ-ȚI ENERGIA LA NIVEL MAXIM
Pasărea colibri nu este singura ființă ce își petrece întreaga zi numai adunând hrană pentru a supraviețui. Aproape toate celelalte animale procedează în același fel.
Spre deosebire de ele, noi oamenii, nu suntem nevoiți să ne petrecem toată viața căutând hrană. Este însă esențial să ne hrănim corespunzător pentru a fi sănătoși fizic și emoțional.
Oriunde mă duc, întâlnesc oameni care par să fi ajuns la extenuare fizică și emoțională. Foarte puțini dintre noi fac exerciții fizice regulat. Cei mai mulți „sar” peste mese sau se hrănesc exclusiv cu produse de tip fast-food sau semipreparate gătite la cuptor cu microunde. Nu mă înțelege greșit, acesta nu este un articol de nutriție dar vreau să-ți dau câteva sfaturi din proprie experiență pentru a te ajuta să ai energie la nivel MAXIM
1. HRĂNEȘTE-TE CORECT
Ce înseamnă să te hrănești corect?
În principal înseamnă să te axezi pe hrană proaspătă NU pe semipreparate, conserve ori mâncăruri încărcate cu conservanți.
Ce trebuie să eviți?
- Evită mâncărurile grase și prăjelile (fie că îți place fie că nu, asta include și cartofii prăjiți). Mărturisesc că nici eu nu sunt un Mesia al mâncatului extrem de sănătos însă prăjelile le-am eliminat complet din alimentație.
- Evită aditivii și E-urile;
- NU folosi prea multă sare, zahăr rafinat și făină albă;
Organismul nostru este bombardat de „radicali liberi” – substanțe ce ne afectrază corpul la nivel celular. Nivelul radicalilor liberi crește vertiginos dacă fumăm, consumăm grăsimi în exces sau bem alcool foarte des.
Pentru a ne menține sănătoși trebuie să consumăm multe legume și fructe proaspete, să folosim pentru gătit și salate uleiuri monosaturate cum este uleiul de măsline, să mâncăm numai carne slabă, pește sau pasăre.
2. MÂNÂNCĂ MAI PUȚIN
Obezitatea este una dintre cele mai răspândite afecțiuni de pe glob. Obezitatea reprezintă o cauză de mortalitate în procent aproape la fel ca fumatul sau consumatul excesiv de alcool.
Ce ironie faptul că în cele mai dezvoltate țări de pe planetă se moare din cauza excesului de mâncare iar în alte țări cele mai puțin dezvoltate din cauza lipsei de hrana.
Pentru a fi sănătoși trebuie să mâncăm des și în cantități mici!
O gustare cu proteine cum ar fi un mix de semințe (goji, nuci, alune, alune braziliene, migdale,) trebuie să înlocuiască snack-urile care sunt foarte bogate în carbohidrații, zahăr și grăsimi saturate.
Verifică etichetele de pe fiecare dintre produsele ambalate pe care le cumperi!
Nu recomand nimănui să se înfometeze ci doar să se mențină sănătos!
3.FĂ MAI MULT EXERCIȚIU FIZIC
Studiile arată că numai 8 la sută dintre români fac exerciții fizice cu regularitate. Sălile de sport și cluburile de fitness câștigă sume importante de bani din abonamentele pe care le fac persoanelor, care, statisticile o spun, după câteva vizite nu mai vin niciodată.
NU te încurajez să devii culturist sau alergător la maraton. Acest nivel de pregătire este inaccesibil majorității oamenilor datorită vârstei, sănătății precare ori construcției fizice.
Renunță la activitățile sedentare cum sunt uitatul la televizor (de exemplu eu nu am televizor de 5 ani si am supraviețuit), navigatul în neștire pe internet (aici nu sunt destul de convins dacă după 5 ani voi mai supraviețui) sau urmărirea filmelor tolănit pe canapea.
Cu cât faci mai mult sport, îți supraveghezi nivelul glicemiei și îți dezvolți masa musculară, cu atât metabolismul tău va deveni mai rapid și vei putea să te bucuri de micile plăceri culinare fără a te mai îngrășa.
4.FOLOSEȘTE SUPLIMENTE NUTRITIVE
Cele mai recente studii medicale exprimă foarte clar faptul că este benefic pentru organism să adăugăm suplimente. Acestea cresc nivelul energiei și ajută la prevenirea sau, chiar vindecarea unora dintre cele mai grave boli legate de stilul nostru de viață cum sunt: cancerul, bolile de inimă, diabetul sau osteoporoza.
Fii foarte atent la ce produse consumi și în ce cantitate. Îți sugerez pentru început multivitaminele și mineralele. Aș adăugaantioxidanți cum ar fi vitaminele C și E și betacarotenul. Suplimentele în general sunt disponibile la farmacii sau la magazinele naturiste.
Ține minte că celulele organismului tău sunt compuse din ceea ce mănânci. Eu, de exemplu, îmi doresc să am celule vitaminizate și fără grăsime în loc de balonașe pocnind de grăsime…Bleahhh…
5.BEA APĂ
Am scris un articol foarte util despre avantajele unui consum echilibrat de apă aici (Click)
6.EVITĂ CONSUMUL DE ALCOOL ȘI TUTUN
Este un subiect delicat deoarece sunt extrem de mulți oameni care au devenit dependenți.
Nu sunt părintele tău pentru a-mi permite să-ți dau sfaturi dar am citit multe studii medicale în domeniu.
Efectele fumatului sunt descrise în culori atât de sumbre încât, personal, cred că este sinucidere curată să fumezi. Milioane de radicali liberi sunt eliberați în organism printr-o singură țigară. Dacă ești fumător, te sfătuiesc cu convingere să găsești o cale de a renunța.
Dacă nu fumezi…nici să nu începi vreodată. Îți recomand cu căldură să nu fumezi în incinta unei instituții sau la o masă de afaceri.
Fumatul este foarte nociv și pentru așa-zișii fumători pasivi dar și pentru cei care sunt alergici la fum.
Alcoolul are efecte la fel de dezastruoase ca și fumatul.
Sunt unii oameni care pot bea alcool în cantități moderate astfel încât să nu-și facă rău lor și celor din jurul lor. Nu te sfii să refuzi atunci când ești servit cu alcool sau cu o țigară. Nimeni nu se va simți ofensat dacă vei face asta. Pe de altă parte, dacă vei spune „da” atunci când ți se oferă și apoi depășești măsura, asta da, poate fi o ofensă. Atunci când bei un păhărel în plus limba se dezleagă și ajungi să spui sau să faci lucruri pe care ulterior le regreți. Din respect pentru cei la care alcoolul a devenit o boală și pentru cei ale căror familiii au fost afectate de acest viciu, te sfătuiesc să bei cu măsură sau deloc dacă te aflii într-o instituție.
7.ODIHNEȘTE-TE SUFICIENT
Contrar părerilor celor mai mulți, chiar este posibil să atingi performanțe profesionale și să ai și suficient timp pentru dormit. Nu cred că poți obține rezultate spectaculoase dacă arăți ca un zombie din cauza lipsei de somn.
Corpul tău are nevoie de odihnă. Unora dintre noi le sunt suficiente cinci sau șase ore de somn pe noapte dar aceștia constituie excepția. Majoritatea oamenilor au nevoie de cel puțin șapte ore de somn iar unii chiar opt-nouă ore.
Uneori este, desigur, necesar să sacrifici câteva ore din noapte pentru a termina un proiect dar trebuie să reții că ești cu atât mai puțin productiv și eficient cu cât ești mai nedormit. Calitatea muncii tale va avea sigur de suferit dacă nu te odihnești suficient.
A dormi prea mult sau a continua să dormi chiar dacă alarma ceasului îți zornăie în urechi poate fi un semn că ești foarte stresat sau că nu te alimentezi corespunzător.
Dacă organismul tău funcționează corect iar alimentația este corespunzătoare…dacă ai găsit un echilibru între muncă, distracție și sport…dacă consumi suficiente suplimente nutritive și bei suficientă apă proaspătă și pură, ar trebui să te trezești dimineața plin de energie și pregătit să înfrunți cu succes încă o zi de muncă.
Vă dau un ultim sfat, pe ziua de astăzi, ca și cum l-aș sfătui pe cel mai bun prieten:
„Dacă îți fixezi un obiectiv, ai grijă de sănătatea ta pentru a fi în stare să te bucuri de realizarea acelui obiectiv”!