„Am scris un rezumat mai lung pentru că nu am avut timp să-l scurtez”
-Blaise Pascal
După ce ai citit acest articol vei știi:
- Cine este Guy Kawasaky;
- Cum am ajuns eu să cumpăr The Art of the Start;
- Argumente pro și contra dacă vrei să cumperi și să citești „The Art of The Start” ;
- 23 de citate memorabile din carte;
Art of The Start a fost publicată în 2004 și am auzit de ea acum 3 ani când căutam „The art of war” a lui Sun Tzu în perioada licenței. Vă spun din Start că nu au nici o legătură una cu cealaltă.
Îmi place să cred ca nu eu aleg cărțile ci ele mă aleg pe mine astfel după ce am dat din întâmplare pe net de ea, au tot urmat vizite prin librării pentru a o atinge, a o vedea, a-i citi cuprinsul, a mă uita la preț, pentru a-mi răspunde la întrebarea, de ce mi-a ieșit în cale tocmai în momentul acela? Nu am găsit un răspuns, nestârnindu-mi interesul pentru că am văzut eu niște jargoane prea pompoase și am spus că nu e momentul potrivit. Nu au trecut nici 2 săptămâni că Marius Ghenea și afișează un rezumat cu această carte, firește, el citind-o în engleză. Totuși au mai trebuit să treacă 3 ani pentru a o cumpăra, de la Cărturești din Cluj de acolo de la subsol.
No! Atunci am considerat că e momentul potrivit și o pot citi și pot să și înțeleg ceva din ea.
Recunosc, e prima carte căreia îi fac un rezumat, deci dacă nu mă descurc așa bine am o scuză.
Încep prin a vă spune câte ceva despre Mr. Guy.
S-a născut în Honolulu, Hawai ( DA, chiar există Honolulu) a avut o viață cu un curs normal și liniștit. A făcut un liceu unde profesoara de engleză, a avut influență mare asupra lui, aceasta i-a spus secretul scrisului și anume: „ un text reusit este un text stilizat.”
A absolvit psihologia la Standord in 1976 apoi a mers la facultatea de drept iar după o săptămână și-a dat seama că urăște dreptul. Apoi se înscrie la UCLA Anderson School Of Management de unde și-a luat MBA-ul. Primul loc de muncă l-a avut într-o firmă de bijuterii, Nova Styling. În ceea ce-l privește el susține că „business-ul cu bijuterii este un bussiness foarte, foarte greu – mai greu decât cel cu computere…dar am învățat o lecție foarte valoroasă: cum să vând”
În 1983 a fost angajat la Apple unde a lucrat timp de 4 ani apoi și-a înființat propria companie de software făcând bani frumoși. Au mai urmat o serie de angajări pe la alte companii dar se pare că Steve Jobs nu a fost singurul care a revenit la Apple, și Kawasaky făcând-o. Astfel în 1995 se întoarce la Apple unde mai stă câțiva ani. Apoi își ia inima în dinți și pune bazele Garage Tehnology Ventures-ului apoi a înființat Truemors și Alltop.
De asemenea, este un autor prolific, avand publicate noua volume, majoritatea dintre ele devenind bestseller si fiind traduse in mai multe limbi de circulatie internationala. Dintre cartile scrise de Guy Kawasaki se numara: “Reality Check” (2008), “Rules for Revolutionaries” (2000), “How to Drive Your Competition Crazy” (1996), “Selling the Dream” (1992), “The Macintosh Way” (1990).
O viață normală a unui american investitor, zic eu.
The Art of the Start e una din cărțiile pe care trebuie să le citești înainte de a te hotărâ să mergi pe drumul antreprenoriatului, însă nu prima. Te sfătuiesc să citești prima dată „Antreprenoriat de Marius Ghenea” (Dacă vrei, ți-o pot împrumuta eu). O poți citi și dacă deja ai luat-o într-a colo, pe drumul către o afacere de succes dar te vei izbii de unele lucruri care funționează doar în Sillicon Valley nu și în Dâmbovița Valley. Aceste lucruri le-ai regăsii în capitolul 6 și 7 „Arta recrutării” și „Arta de a obține capital”.
Pro – The Art of The Start
Exceptând cele două capitole, cartea, se citește ușor și nu necesită multe cunoștiințe de business;
Sfatul pe care îl întâlnești la începutul cărții, cum că toate cărțile din lume nu te vor învăța cum să fii un bun antreprenor ci acțiunea ta te va face. Ai o idee du-te pune-o în aplicare.
Modalitatea ordonată în care a structurat fiecare capitol, și anume:
Titlu Capitol
-Citat-
Paragraf „Esențial”
– Detalii- Subcapitole structurate cu liniuță-
FAQ
mă face să-i acord un mare plus. Și asta a contribuit la faptul că este foarte citibilă.
Pare că autorul vorbește din experiență, pare că s-a confruntat cu toate problemele abordate și a găsit răspuns la toate întrebările, vorbind din experiență, nu din teorie; știim cu toții problemele transpunerii din teorie în practică.
Un element de plusvaloare îl constituie minicapitolele cum ar fi:
- Arta corespondenței prin e-mail;
- Arta de a vorbi;
- Arta de a confecționa tricouri;
- Fii pe fază, indentifică gorila;
Capitolul 1 „Arta începutului”, cu cele 5 puncte pe care trebuie să le ai în vedere la întemeierea unei afaceri:
- Creează valoare;
- Creează o mantră;
- Pune-te pe treabă;
- Definește-ți modelul de afacere;
- Fixeaz-ți un POP (Premise, Obligații, Puncte de răscruce);
și capitolul 9 „Arta brandungului” sunt crema cărții, astfel ea își merită banii
Contra – The Art of The Start
Nu sunt de acord cu ceea ce e scris pe spatele coperții pentru ca „The art of the start” nu oferă răspunsul la aceste întrebări „ Cum construieşti un brand puternic fara niciun buget?, Cum faci să îi recrutezi pe cei mai talentați oameni de pe piață”.
Mai degrabă Guerrila Marketing-de Jay Conrad Levinson face asta.
Iar din punctul meu de vedere, nu este „un ghid suprem pentru oricine, incepe orice”.
Coperta din limba engleză este mult mai originală decât cea din limba română.
Spun asta pentru că originialitatea este dată de mesajul din spatele coperții.
Acum te las cu un filmuleț inspirațional, în care Guy Kawasaky vorbește cu înțelepciune și devotament față de Steve Jobs.