Stau într-un bloc cu 8 etaje și în majoritatea cazurilor când mă întorc de la alergat/cumpărături/de oriunde altundeva, liftul mai mereu e la parter. Ca si cum mă așteaptă acolo. Intru pe ușa scării și nu mă mai surprinde faptul de a vedea liftul jos.

E bine că nu mai trebuie să aștept și să mai consum curent. Dar mă tot întrebam. Liftul nu ar trebui să stea și la alte etaje?

Vecinii mei nu sunt dintre cei mai sportivi, majoritatea folosesc liftul ca să ajungă la etajul unde stau doar că eu îl găsesc mai mereu la parter. E drept că l-am văzut și la etajul 5 și 3 (unde stau eu) și 8 și 6 cam la toate dar în majoritatea cazurilor e la Parter.

E normal să fie de mai mute ori  la parter decât la etajul 6, să zicem că oamenii vor să iasă afară.

Întrebarea mea e care e probabilitatea, ca într-un bloc cu 8 etaje, când intrii pe ușa de la scară, liftul să fie la parter?

Într-un bloc oarecare, nu în al meu că la mine cred că din 10 intrări pe ușa scării de 6 ori liftul e la parter.

E clar o problemă de probabilitate. Dacă ar fi 8 etaje și oamenii ar circula aleator doar la cele 8 etaje, fără parter, adică doar pe scară, fără să iasă din clădire, liftul are (1/8) șanse de a se afla la orice etaj.

Faptul de a avea parter complică puțin lucrurile. Eu am ajuns la un răspuns dar acum caut și varianta adevărată și răspunsul corect. Eu nu prea mai am incredere că matematica mea funcționează.

Pot rezolva în schimb problema practic. De acum înainte să număr de câte ori găsesc liftul la parter din 100 de intrări pe ușa de la scară. Rezolvarea practică mi-ar lua mai mult decât câteva calcule pe o foaie.

Dacă ai idee cum să-mi găsesc răspuns la întrebare, mai repede și mai practic. nu ezita și scrie un comentariu!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
De la Jiu' Petroșani la Naționala României
UTMB 2015 - Afacere românească

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2015/08/21/problema-cu-liftul/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19