Știm cu toții că atunci când ne îmbătăm, povestim de lucruri care ne depășesc.Și nu doar bărbații că și fetele fac la fel, asta în caz că nu se ceartă. Discutăm subiecte ca politică, religie, psihologie și alte filozofii. Una din discuțiile mele preferate, atunci când mă amețesc, de la prea multă bere pentru remineralizare desigur, e stârnită de întrebarea „Ce am face dacă am avea bani. Toți banii din lume”.
Scenariul e cam așa, după un moment de pauză când toată lumea mai vrea să ia o gură de băutură, adresez întrebarea. Toată lumea se gândește și fiecare în parte răspunde. Că aș merge în vacanță, aș călătorii sau că aș dona o sumă de bani. Fals Fals Fals.
Cred că cel mai sincer răspuns e „m-aș juca cu oamenii”. I-aș manipula în interesul meu de le-ar sări capacele.
De ce?
Păi haide să luam piramida lui Maslow, a trebuințelor și vedem că întrebarea răspunde unei necesități fundamentale. Adică dacă am avea toți banii, primele 3/4 niveluri ale piramidei ar fi satisfăcute. Apoi urmează „vârful”.
De ce Frank Underwood e un geniu
Frank are cam toate trebuințele fundamentale satisfăcute. Mai rămâne cea din vârf să o îndeplinească. Și el vede realizarea de sine ca fiind președindle Americii, cel mai puternic om de pe glob. Ar fi urât de curu’ nostru dacă un om ca Frank ar ajunge să condcă America. Sau poate că deja a făcut-o un om ca el.
E o necesitate pe care toți o avem. Avem cu toții o dorință, acolo în adâncul inimii noastre de recunoștiință socială, de realizare. Ca oamenii să aprobe ceea ce facem noi, ceea ce suntem. Începând de la umilul Like pe Facebook care ne alimentează ego-ul zilnic până la a conduce lumea.
Însă puțini ajung să conducă America dar cu toții putem primi un amărât de like. Suntem atâția care punem banii pe primul loc, spre diferență de el, care pune puterea pe primul loc.
Frank e un geniu că își calculează averea în funcție de „sufletele” pe care le poate manipula, nu în funcție de zerourile din cont-ul băncii ca alții din film. Pentru că e un om eficient și ceea ce-și propune, realizează chiar dacă asta înseamnă să calce pe cadavre sau să le facă.
Pentru că face lucrurile pentru noi, faptul că vorbește camerei de filmat e ca și cum am fi într-un tutorial și ne „învață” cum să fim în căutarea puterii, cum să facem lucrurile. Ne învață concret și punctual.
Pentru că e un om al acțiunii. Stă, gândește, fumează, planifică, i-o trage lui Zoe și apoi trece la acțiune. Și nu lasă pe nimeni și nimic să-i stea în cale.
Frank Underwood poate fi considerat și un geniu al inteligenței sociale. Că reușește să manipuleze oamenii, în direcția care-și dorește el.
Frank e și norocos și nu mă refer la faptul că reușește tot ce-și propune și prin noroc ci că a întâlnit-o pe Claire, Soția lui.
Ea e la fel de „stricată” ca și el. Preferă puterea în locul fericirii sufletești. Căci dacă ai putere nu vei fi niciodată liniștit. Noi, oamenii de rând, ne-am panica pentru simplul motiv că nu am știi ce să facem cu ea, cum să o folosim în interesul nostru/al celorlalți. Am fi într-un blocaj al puterii. Sper ca Iohannis să nu pățească asta.
Cred că dacă Președintele Iohannis s-ar uita la „House of Cards” ar avea ceva de învățat. Îi doresc să se uite și să ia puțin din sângele rece a lui Frank și chiar și din fățărnicia lui.
De ce Kevin Spacy e un geniu?
Pentru că îl joacă atât de bine pe Frank. Pentru că a scos la iveală o necesitate care o are și el ca individ și ne-o materializează, ne arată concret cum se satisface necesitatea aia din vârful piramidei. Pentru că are aerul ălă de om puterinic și „distorsionează realitatea” creînd o nouă lume. Lumea lui Frank Underwood.
Despre actori poți avea impresia că joacă la fel în toate rolurile care i-au fost date. Kevin e un geniu pentru că e atât de diferit în roluri atât de diferite.
Îți dau 3 exemple de filme care să-mi susțină afirmația.
1. Usual Suspects
2. American Beauty
3. Kevin Spacy impression
Există desigur și alte modalități de ne satisface „setea” de recunoștiință. De exemplu, dacă ești femeie poți să-ți pui silicoane, să-ți lași barbă, să te culci cu n bărbați, să dai în vileag mârșăviile pe care le fac alții în căutare de „putere”, vezi Zoe Barnes care e în căutarea „aprobării” dar prin alte mijloace.
Poți să faci exact aceleași lucruri ca și bărbații însă motivul pentru care-l vei face e același. Necesitatea din vârful piramidei lui Maslow – Aprobare socială.
Fie că ești bărbat sau femeie, vei vedea, în House of Cards cum se satisface ultima necesitate a lui Maslow. Cum îți satisfaci setea de putere prin aprobare socială la cel mai înalt nivel. Te vei uita la film și apoi vei merge să-l votezi pe IMDB ca fiind cel mai bun Serial din toate timpurile pentru că îți arată ce ai putea să faci dacă ai fi în pielea lui Frank.