Blog Post Campionat mondial Trilhos des Abutres

E o zi minunată de vară și plănuiești să ieși la un picnic. Ai pregătit mâncarea, pătura, frapiera și vinul. Ai chiar și un set de pahare pentru roze-ul perfect răcit. Pui toate într-un coș de nuiele iei fata și ești pregătit de picnic.

Pui pătura într-un loc, la umbră, lângă lac.

Totul pare perfect însă 5 minute mai târziu o pasăre se cacă pe pătura și cămașa ta albă. Automat nu-ți mai pasă dacă o să-i placă mâncarea fetei sau dacă îți ajunge o sticlă de vin sau dacă o să o duci la tine acasă.

Tot ceea ce te va interesa e să ajungi să te schimbi și așa picnicul tău s-a încheiat înainte să te pierzi în ochii ei și să o impresionezi cu sanvishurile tale cu ton.

Lucrurile mici pe care la prima vedere crezi că nu le poți controla sunt cele care fac diferența. Cele care îți pot face ziua bună sau ți-o pot strica. Sau în cazul meu îți poate aduce un rezultat mediocru la un campionat mondial.

Dacă anul trecut am fost dezamăgit de locul 15, individual, de la Campionatul Mondial de Ultramaraton din Spania anul ăsta am primit un dos de palmă peste față ca un semn de nerecunoștiință.

Zic asta pentru că anul ăsta, în Portugalia, am ieșit pe locul #74 și nu puteam mult mai bine.

Totuși, la start m-am aliniat în cea mai bună formă pe care o puteam obține până în ziua cursei. Am avut grijă să mă odihnesc să fiu hidratat și încărcat cu minerale, la fel ca la orice obiectiv de importanță majoră.

Ianko, partenerul meu de aventură îmi este martor. Nu am băut atât de mult vin pe cât a părut, am dormit și m-am antrenat cât a trebuit. Totuși, am făcut câteva mici greșeli care m-au costat.

Cea mai mare greșeală dintre alea mici e că m-am dus târziu la start și am trecut prin țarcul de validare a echipamentului decât cu 10 minute înainte de start când 80% din participanți, cam toată lumea dădeau coate să ocupe un loc cât mai în față. Chiar dacă Ionuț Zincă ne-a făcut un instructaj ca la carte în care ne-a sfătuit să ne băgăm cât mai în față, mi-am zis că am timp să recuperez în cei 44 de kilometri.  Nu am avut timp.

Tot ceea ce puteam să recuperez erau în primii 2 kilometri în care mi-am adus inima-n gât și tot n-am depășit toate fetele.  Pentru ca după ce se trecea printr-o apă, traseul intra pe o potecă prin pădure de o singură persoană;

Cred că am pierdut undeva la 5-6 minute în primii 7 kilometri iar per total undeva la 10-12 minute. Doar din greșeala asta.

E drept că mi-au lipsit antrenamente specifice. Intensitate ridicată, timp îndelungat, fartlek-uri cu pauză scurtă de recuperare; E drept că mi-a lipsit un cantonament făcut la comun cu alergătorii din lot dar pentru asta trebuia să mă dedic specific acestui concurs. Focus, plan, sacrificiu, de la începtul anului.

Am fost hapsân și am zis că pot să le fac bine pe ambele Madeira și Mondiale, sau obiective de nivel A foarte apropiate unul de celălalt. Nu sunt zmeu.

Și aș mai spune că mi-ar fi prins bine un concurs de același specific în care să mă întrec cu alergătorii calificați.

Au fost și lucruri deosebite ce s-au întâmpalt cu ocazia acestui concurs. Și nu mă refer la locul 6 al echipei că nu am avut nicio contribuție în concurs-ul propriuzis.

Cea mai faină chestia ce ni s-a întâmplat și pe care am apreciat-o a fost că am petrecut scurt timp cu toții: staff, antrenori, atleți. I-am cunoscut mai bine pe membrii lotului, atât ca sportivi cât și ca oameni.

Am văzut dorința din ochii și sufletul fiecăruia. Am văzut sacrificiul pe care l-au făcut oferind luni bune din viața lor pentru antrenamente, deplasare, concurs și am apreciat enorm sfaturile fiecăruia dintre alergători și antrenamentele pe care le-am făcut împreună.

Alt aspect ce ne-a îmbunătățit viața a fost ajutorul antrenorilor și implicarea lor, prezența maseurului și ajutorul acordat înainte de concurs și după concurs.

Dacă înainte nu eram deloc entuziasmat de ideea de a participa la un concurs în care să-mi reprezint țara pentru că nu știam cine e deasupra noastră, cine reprezintă federația și nu aveam un răspuns concret la întrebarea „de ce aș face asta” acum parcă îmi doresc să bifez și alte CM.

De exemplu unul de 24 de ore.

Pace!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Câteva cuvinte pre Campionat Mondial: Trilhos dos Abutres Portugalia 2019
Cum mi-am păcălit mintea pentru 12 ore de alergare pe bandă. Provocări și Trucuri.