Lectie de la alergare

Noaptea trecută la ora 0200 am trimis un email către 679 de persoane în care i-am întrebat:

 

CARE E CEA MAI IMPORTANTĂ LECȚIE CARE TE-A ÎNVĂȚAT ALERGAREA?

Am întrebat asta pentru că alergarea e una dintre cele mai evidente metafore ale vieții și e vital să vedem ce lecții ne învață. Să le conștientizăm.

Am făcut o listă cu cele toate răspunsurile ce le-am primit:

Pamfilie Paul, 39 ani, șofer camion.

Ieri am terminat al doilea maraton în 3h 25 min, asta în condițiile în care m-am apucat de alergare acum 3 ani cu câțiva km pe zi, iar anul acesta în ianuarie am zis ca ar fi fain sa fac un maraton. Primul a fost în mai, următorul, anul viitor.

Cea mai importantă lecție învățată din alergare: sa cred în mine, chiar dacă se pare ca toată energia s-a terminat, încă un pas se mai poate.

Și ca dacă vrei rezultate trebuie sa muncești și sa planifici. Asta și ca lecție de viață.

Radu Laurentiuinginer:

Pe mine m-a invatat ca mai pot chiar si atunci cand cred ca nu mai pot.

Chiriac SebastianGrafic Designer & Tautu Cristian

Pentru mine cea mai importanta lectie invata de la alergare e disciplina pentru atingerea o obiectivului cat mai eficient posibil.

Precup EmanuelaEconomist;

Eu sunt economist de meserie, insa alergarea m-a invatat ca cifrele fara vointa sau determinare nu inseamna nimic. Ne traim viata din statistica in statistica, din masuratoare in masuratoare, dar fara un scop precis, de cele mai multe ori. Fii cea mai buna versiune a ta, asta m-a invatat alergarea, desi pare un mare cliseu :-))))

Valea LucianKinoterapeut;

Sunt kinetoterapeut, am in „service” mulți alergatori de toate felurile și nivelele de performață/amatori, iar ceea ce mie personal mi-a adus alergarea a fost raportarea la „greu/dificil” in general in viata,  acesta optica crescânda-mi progresiv cu fiecare cursa… ceea ce mi s-a părut odată greu. Acum psihicul meu raportându-se la fiecare antrenament, cursa sau competiție e pregătit sa facă fata cu zâmbetul pe buze.

Bogdan Opritescupricing analyst si offer subject matter expert la HP.

Alergarea m-a invatat ca nu exista limite, m-a invatat ca indiferent cat de bine ma cunosc, pot sa ma surprind (si nu o data); alergarea m-a invatat sa ma bucur si mai mult de viata si de tot ceea ce ma inconjoara. Si nu in ultimul rand, alergarea m-a invatat ce este determinarea si puterea de a te schimba in mai bine.

Cami Ciurusniuc  – Profesor Colegiu Silvic Bucovina

Alergarea… mi-a adus in viata notiunea de smerenie.

Am primit-o cu bucurie, ca pe o mare revelatie. Alergarea… mi-a intarit conexiunea cu intreg Universul. M-a ancorat intre Cer si Pamant, mi-a deschis Mintea, mi-a luminat Sufletul, mi-a creat aripi sa pot zbura, mi-a explicat de mii de ori, in alergarile mele, de ce Unicul Țel in viata trebuie sa fie IUBIREA!  Iubirea si recunostinta pentru intreg Universul in care exist, iubirea ce mi-o datorez mie, iubirea pentru semenii mei. Alergarea…mi-a oferit cel mai pretios dar, pe care habar n-aveam cat de mult il doream – TREZIREA!

Asa ca, de-ar fi sa-i adresez cateva cuvinte alergarii, i-as spune doar atat: MA INCLIN, draga mea! TE IUBESC!

DINU TURCANU – Contract Manager

Pe mine m-a invatat ca limitele sunt doar in capul meu, si ca daca sunt dispus sa muncesc pt ceva, imi va deveni accesibil cat de curand. Valabil nu doar pentru alergare.

Daniel Vlad Consilier Vânzări

Alergarea m-a învățat faptul ca pot mai mult. Ca nu exista limite.

Alergarea m-a învățat faptul ca cei mai buni prieteni i-am cunoscut la concursurile de alergare.

Alergarea m-a învățat sa fiu mai analitic și sa iau decizii corecte.

Alergarea m-a învățat sa fiu eu.

Monica, digital marketer

A fost cea mai bună lecție de autonomie. Faptul că exist indiferent de orice alt context din jurul meu, că sunt vie și independentă și mă pot purta pe mine din punctul A în punctul B și că orice pădure te poate transpune în cel mai de aventură film în care ți-ai dorit să joci.

Mihaela Hainarosie – inginer telecom

  1. Poti sa faci tot ce vrei, daca iti doresti suficient de tare – lectie dupa MPC 2016

Cea mai importanta:

  1. Felul in care alergi in cursa defineste felul in care mergi in viata – lectie dupa MPC 2017

Iulian ApostolInginer auto

De când m-am apucat de alergat am realizat ca sunt mai docil și am mai multă răbdare. Îți trebuie multă răbdare intr-o cursa de anduranță, zic eu. De calitatile astea am nevoie zilnic, lucrând in industria auto (inginer auto la VW Bacau) sunt înconjurat și de clienți ciudați, rău intenționați, dar și de colegi fără educație.

Eu punctez pe răbdare, asta am învățat din alergare.

Ioana Păun  

Cred ca alergarea ma motiveaza cel mai mult in tot ceea ce fac.

De exemplu, cand mi-e greu sa-mi fac patul sau sa duc gunoiul, imi aduc aminte ca am alergat la maraton si se rezolva.

Oana SubtiricaContent Writer & Event planner

Daca ar fi sa vorbesc la nivel general – pe mine alergarea m-a invatat ca perseverenta si continuitatea sunt cheia.Dupa abadonul de ieri, am invatat alte doua lucruri importante:

  1. Listen to your body for real. Ca altfel iti iei una dupa ceafa de nu te vezi. Nu ar fi trebuit sa iau startul si am facut bine ca m-am oprit, cine stie ce s-ar fi putut intampla mai rau. (On a secondary note – nu te lua dupa altii care braveaza cum au terminat ei un maraton desi erau raciti cobza. Ei sunt ei, tu esti tu).

>2. Musai trebuie sa-mi gasesc persoane/grupuri cu care sa-mi mai fac antrenamente si cu care sa merg la concursuri. Poate ca in acele momente un cap mai limpede m-ar fi ajutat sa trec peste hop…sau sa nu ajung acolo. Asta e, trebuie sa incetez sa mai fiu not user friendly.

2bis – Cand ai colegi raciti, nu te lasa pana nu pleaca acasa. Virusii impartasiti in birou nu fac bine nimanui.

Bogdan SolgaJava trainer și coach.

Răspunsul meu scurt – never ever ever give up.

Răspunsul meu lung – alergarea m-a învățat să dezvolt obiceiuri, nu doar să am obiective.

De ce e de preferat să avem obiceiuri, în loc de obiective – https://markmanson.net/goals

IOANA MARIA SABO-  Ingineră

Am invatat sa nu ma mai las afectata de lucrurile mici care se intampla in jur, si care, peste 2-3 luni nu o sa mai aibe nici un gram de relevanta pentru mine..in principiu sa ma axez pe planurile mari si pe pasii mici ce duc acolo..sa ignor parerile altora care nu sunt constructive si nu ma ajuta pe mine sa evoluez in directia in care simt ca trebuie sa merg 😛

Băra Daniela-consilier juridic

Sunt mai puternică decât par!  

Gabriel Bitca – economist

„Posibilul este langa noi”

Robert Cadar – blogger

Repausul face parte din antrenamet.

Luminita

Daca alergarea nu a inceput inca de cand Cartea de identitate sau Buletinul era mai subtire… pe mine alergarea m-a facut sa am mai multa incredere in ideea ca varsta e doar un numar!!!!

Asa ca… alergarea te intinereste, iti da forta sa crezi mai mult in tine, sa fii mai sanatos si sa speri ca atunci cand te gasesti sus… la cota 2000 sau si mai mult, cand crezi ca esti singur si te poti rataci, Dumnezeu e cu tine mai mult ca niciodata!!!

Alergarea nu numai ca m-a invatat, ci chiar am descoperit ca pe o revelatie ca viata e mult mai frumoasa cand esti competitiv.

Incepem sa avem trairi pe care nu le-am avut atunci cand credeam ca meritam mai mult.

Suntem fericiti, incepand cu antrenamentele, cu pregatirile de plecare spre competitie, cu pregatirea echipamentului, cu intalnirea cu ceilalti participanti, cu alergarea in sine… care din ce in ce ne stimuleaza sa vrem mai mult: un traseu mai lung, un timp mai bun, un loc pe podium!!!

Am descoperit ca oamenii nu sunt asa cum sunt prezentati la emisiunile tv, egoisti si tristi, ci sunt frumosi, veseli, altruisti!!!

Toate acestea le-am descoperit si le-am invatat de la prietenii mei, alergatorii!!!

 

Sergiu Dan Groapa – Inginer

Nu stiu daca alergarea m-a invatat sau doar alergand am avut timp sa stau singur cu mine si sa reflectez asupra unor lucruri dar cea mai importanta lectie e ca signurul lucru din lumea asta pe care merita sa lupti sa il schimbi esti tu insuti.

Ce e interesant e ca s-au schimbat atatea lucruri in ce ma priveste incat nu mai recunosc lumea din jurul meu asa ca e greu sa delimitezi cat te schimbi tu si cat se adapteaza lumea din jur la noul tu. Si totul a pornit de la alergare.

 

Madalin Popa – inginer proiectant structurist, 42 ani, Bucuresti

Ca daca vreau sa imi placa sa o fac pe termen lung depinde doar de mine. Si asta de la inceputuri. Sa ma bucur de fiecare antrenament, sa caut mereu cum pot sa progresez sa imi cresc performantele, capacitatea la efort, capacitatea de a pastra o intensitate ridicata cat mai mult posibil.

Am cautat mereu sa fac alergarea sa imi para interesanta si sa imi placa.

Ma bucur intotdeauna de alergarile lungi la munte fie iarna prin zapada, fie primavara prin noroi sau ploaie, fie vara pe caldura.

Imi place mirosul padurii, al ierbii si faptul ca uit de absolut orice ma framanta inainte sa incep antrenamentul, ma resetez complet si termin obosit dar fericit.

Pentru tine care e cea mai importantă lecție ce te-a învățat alergarea?

Lasă un comment și am să adaug răspunsul în listă.

Cele bune,

Robert H.

Hajnal Robert Semnatura

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
12 Lecții învățate ca Antrenor după 4 luni de Academia de Alergare Montană
Ultra Trail du Cape Town | The Story

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2017/10/16/intrebat-679-de-alergatori-romani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19