Numar concurs

Numărul de concurs este unul dintre cele mai importante “accesorii” pe care le primești în kit. Fie el la concursurile de alergare montană, maraton de asfalt sau cursă a copiilor. Este și unul dintre cele mai neglijate aspecte. Atât de organizatori, cât și de participanți.

În ultimul timp am fost atent la ce greșeli fac organizatorii și mă gândesc la câteva sfaturi pentru ei, dar și cei care aleargă vor avea câte ceva de învățat din articolul următor. Nu-s eu cel mai în măsură să dau sfaturi, dar ar îmbunătăți și ar fi mai ușor pentru toată lumea dacă chestia asta ar fi standard.

Pentru organizatorii de concursuri:

 

 1. Ce ar putea conține numărul de concurs?

  • (1) număr p-zis;
  • (2) profilul cursei, cu punctele de check-point;
  • (3) sponsori oficiali;
  • (4) prenumele participantului (pentru a primi încurajări de pe traseu sau de la alți participanți);
  • (5) serviciile oferite în kit – ăsta e un lucru bun și pentru organizatori. Ține evidența lucrurilor date, obiectelor consumate;
  • (6) telefonul organizatorilor / număr în caz de urgență;
  • (7) logo-ul concursului;
  • (8*) țara;
  • (9*) cod de live trail;

Bib number_UTMB_CiucasX3

2. Cum pot fi împărțite numerele și de ce culori diferite?

Numerele de concurs se pot împărți, specific, pe tipul de curse, sex, favoriții de la edițiile anterioare.

De exemplu, dacă există 2 probe, cros și maraton, masculin și feminin, o repartiție ideală a numerelor de concurs ar putea fi asta:

Cros:

  • bărbații de la cros, favoriți, numere albastre de la 1 la 20;
  • ceilalți bărbați, numere albastre de la 21 la 99; (asta presupunând că vor fi mai puțin de 99 de bărbați la cros);
  • fetele favorite vor primi numere albastre de la 101 la 120;
  • celelalte de la 121 la 200;

Maraton:

  • bărbații de la maraton, favoriți, numere roșii de la 1001 la 1020;
  • ceilalți bărbați, numere roșii de la 1021 la 1099; (asta presupunând că vor fi mai puțin de 99 de bărbați la maraton);
  • fetele favorite, numere roșii, de la 1101 la 1200;
  • celelalte, numere roșii, de la 1201 +;

Spun lucrul ăsta că e bine pentru alergători să știe cu cine se află în grup când aleargă mai mulți la aceeași cursă, dar distanțe diferite + e bine pentru voluntari să știe la ce cursă e fiecare participant.

E foarte ușor să-ți dai seama dacă un număr roșu e pe traseul unde ar trebui să fie doar numere albastre, și invers. În plus, ar fi ideal ca marcajul traseelor să fie compatibil cu numerele de concurs.

În exemplul de mai sus ar fi ideal dacă pe traseul de cros am găsi marcaj albastru iar pe cel de maraton marcaj roșu;

3. Numere de concurs preferențiale.

Sunt numerele alea mici pe care le primesc alergătorii de top. E un sentiment aparte când ești printre favoriți și simți că îți este recompensată munca încă din startul concursului, indiferent pe ce loc te-ai clasa. În plus, asta îți asigură și un loc în prima linie, printre cei mai rapizi, acolo înainte de gongul de start, iar numărul de coate pe care trebuie să le dai va fi considerabil mai mic.

4. Materialele. Una dintre cele mai mari greșeli e să faci numărul din hârtie autocolantă și să te bazezi că ea nu se va dezlipi. Numerele ar trebui printate pe un material care imită pânza, cu găuri pentru a băga un elastic.

Pentru participanți:

 

1. Cum se poartă corect numărul de concurs și de ce?

Numărul de concurs se poartă în față, preferabil, pe tricou. NU pe mână / picior / spate / steaguri cu care alergi de ani buni la maratoane.

De ce? Pentru binele tău.

  • pentru că există softuri care filtrează pozele făcute de voluntarii fotografi – bagi doar numărul pe care l-ai avut și uite TOATE pozele cu tine;
  • ca atunci când treci linia de finish cel cu microfunul să te felicite pe nume;
  • ca cei de pe traseu, când te zăresc să te încurajeze, pe numele mic;

Numar concurs purtat corect

2. Sisteme de prindere pentru numere de concurs:

 

Indiferent că ești organizator de concurs sau alergător, alocă o mai mare atenție numerelor de concurs. Numărul de concurs e unul din detaliile care pot face diferența, atât între concursuri organziate bine / mai puțin bine, cât și între alergători pregătiți / mai puțin pregătiți.

Dacă ai câteva sfaturi pentru organizatori sau nemulțumiri, lasă un comment!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
10 lucruri NASOALE ce ți se pot întâmpla la alergare
7 lucruri pe care nu le știi despre Bear Grylls

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2015/11/19/numarul-de-concurs-articol-pentru-participanti-si-organizatorii-de-concursuri/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19