Semimaraton Gerar

E nebunia asta mare cu locurile pentru  Semimaraton Gerar. Nu știu de ce, nu știu pentru ce se înghesuie atâta lume. Adică știu; că și eu sunt entuziasmat de ideea de a-ți lua 2 prieteni și de a încerca să schimbăm „stăpânul”. Dar eu cred că pentru un ultramaratonist nu e un concurs  tocmai bun. Să-ți explic de ce.

La finalul sezonului, acum în iarnă, e vorba de a lua o pauză, de a-ți linge rănile, a face cross-training (bicicletă, ski, înot) și de a reveni ușooor ușooor la antrenamentele aerobe de intensitate scăzută și de a clădi încet, încet.

Perioada de iarnă, noiembrie-martie ar trebui să fie perioada de volum în care acumulezi bază aerobă, în care acumulezi kilometri la un ritm scăzut, în care îți clădești fundația pentru anul competițional următor. Fundația care nu îți va asigura doar creștere costantă și continuă, dar te va ajuta să-ți menți și vârful de formă mai mult timp, cât mai mult timp în sezonul competițional.

Dacă urmărești să ai un sezon cu rezultate bune la maratoane/ultramaratoane, te sfătuiesc să nu te înscrii la Gerar sau dacă te înscrii să nu dai 100%.

Gerarul are 3 probe.  Crosul de 3 km, crosul de 10 km si semimaratonul de echipă.

Toate probe de viteză care necesită antrenamente de viteză.

Tempo-uri, bucăți, ruperi de ritm. Toate necesită antranemant anaerob în care pulsul îți atinge cote aproape maxime în timp ce tu ai nevoie de antrenament  AEROB.

Pentru ca sezonul tău să fie cât mai fructuos ai nevoie, în perioada asta, nu să te antrenezi pentru Gerar cu antrenamente de intensitate ci ai nevoie de antrenamente lungi, care să-ți clădească baza aerobă. Repet. Nu ai nevoie de antrenamente de intensitate. Astea ar trebui să fie pe la mijlocul anului sau înainte de concurs și ar trebui să îți finiseze pregătirea, nu să fie parte principală din ea.

Știu că ai tendința să mă contrazici, dar pot să-ți dau și exemple de alergători care au făcut greșeala asta; să dea 100% la Gerar, să-și atingă vârful de formă la începutul anului competițional și apoi toate cursele să fie la nivel mediocru. Da ți le dau pe privat că s-ar putea să rănesc câteva orgolii.

Dacă încă nu ești convins de ceea ce spun, aruncă un ochi la ceea ce a făcut Sage și greșeala care care a  făcut-o în liceu.

 

Te rog să nu mă înțelegi greșit. Mi-aș vinde un rinichi pentru a participa la ediția de anul ăsta de la Gerar alături de 2 prieteni dragi dar nu e tocmai o decizie rațională. Mai mult sentimentală și când deciziile sunt sentimentale sunt dintre cele mai defectuoase.

Dacă ai prins loc sau dacă vei prinde, îți urez succes și sper să nu am dreptate de tura asta și chiar dacă vei câștiga să ai un an fructuos!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Povestea Ultimului Ultramaraton al Anului - Maraton L'Ardenya
Scrisoare pentru Moș Crăciun

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2014/12/11/de-ce-semimaraton-gerar-nu-e-bun-pentru-ultramaratonisti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19