Iepure Testoasa

Oamenii alearga pentru ganduri. Pentru ceea ce le trece prin cap atunci cand isi aud doar respiratia. E cea mai la indemana forma de meditatie. Asta e unul dintre motivele pentru care alerg și eu.-să ma cunosc prin propriile ganduri.

Eram la kilometrul 5, dupa 50 de minute de alergare (sau mai putin). Alergam cot la cot cu alti ultramaratonisti alaturi de care urma sa imi impartasesc suferinta pentru urmatoarele ore. In acel moment ma gandeam cat de norocos sunt ca pot face asta si ii multumeam, in gand, “partenerului” meu, Andrei Țale ca a fost de acord sa facem echipa.

In acel moment eram recunoscator pentru peisajul de verde crud la care luam parte.Tocmai treceam o sosea si urma sa coboram o vale. Paseam pe iarba umeda cu zambetul pe buze, schimband cateva cuvinte cu ceilalti alergatori din jurul nostru.

Din ploaia de cu o seara inainte s-a format un paraias pe care l-am depasit de 2-3 ori. Cufundat in ganduri, recunoscator pentru ca iau parte la cursa alaturi de Andrei, calc pe o piatra si intreg peisajul s-a intors cu fundul in sus. Verdele pasunii s-a transformat in albastru, al cerului.

Atunci mi-am dat seama ca fiecare pas se poate trasforma in ceva urat și aveam de facut destui pasi in urmatorii 90 de km.

Probabil într-un ultra ca 7500 vei răde, vei plănge și vei…merge cam mult.

Pentru a avea parte de un ultramaraton “ușor” îți spun 5 trucuri  de care m-am izbit și pentru ediția din anul viitor le voi lua serios în considerare. Le poți lua și tu în calcul pentru următoarea ediție. Să ai grijă la ele ca să-ți reduci din timpul în care “plângi” la concurs.

1. Coechipierul

Coechipierul potrivit e vital.  Marathon7500 e un concurs de echipă. Aici câștigă cea mai bună echipă nu cei mai buni 2 sportivi individuali. Eu cu Andrei chiar cred că am făcut o echipă. Ne-am așteptat pe urcări/coborâri. Ne-am împărțit sarcini inițiale, am comunicat, am stat aproape unul de celălalt, ne-am așteptat unul pe celălalt, ne-am dozat efortul amândoi, ne-am antrenat împreună. Pe scurt, am fost o echipă.

Si fără lipsă de modestie, chiar se vedea de la o poștă diferența între echipa noastră și cea care a condus 60% din traseu, cea care a ieșit pe locul 2.

Mulțumesc Andrei pentru că ai fost de acord să facem echipă și că ne-am potrivit atât de bine.

Echipa Ultrafood Robert Hajnal Andrei Tale Marathon 7500

2. Alimentatia

Poate sunt puțin obsesiv dar o repet și accentuez că alimentația e crucială. Dacă nu mănânci lucruri potrivite, nu vei alerga potrivit. Vei observa că într-un ultramaraton căștigă cel care mănâncă cel mai mult și cel mai bine. Pe asta m-am bazat încă de la început știind că nu voi fi cel mai bun alergător dar voi fi cel mai bine alimentat.

Am avut și noroc să (re)văd un filmuleț care mi-a schimbat puțin perspectiva asupra alimentației într-un ultra/maraton unde nu prea îți atingi VO2-ul maxim .

3. Echipa de suport

E foarte important să ai pe cineva în punctele strategice de alimentație. Cineva care să te aștepte cu ce ți-ai plănuit înainte de cursă. Eu am avut iar un aliment “secret” apă – chlorella și miere pe care mi-o preparau Corina și Lush. E foarte important să ai pe cineva care știe cursa, care știe ce să îți dea la mână.

L-am avut pe Marius Vasilache. Omul care nu ne-a ajutat doar pe noi ci a ajutat pe cine a avut nevoie, pe cine a apucat.  Acordând o mână de ajutor cui avea nevoie și încurajări tuturor.

Echipa Suport Marathon 2014

4. Strategia

Cuvântul strategie mi se pare foarte pompos dar e pretabil pentru un ultramaraton. Aici chiar ai nevoie de o strategie pentru cursă, pentru alimentație, pentru motivarea partenerului (în caz că are nevoie) chair și o strategie pentru strategie.

strategie maraton 7500

5. Țestoasa învinge iepurele

Marathon 7500 e o cursă în care se merge 70% sau mai mult. E o cursă în care mersul este încurajat. Mai ales atunci când e vreme frumoasă.  Admiri peisajul, vorbești cu partenerul, mănânci și mergi. Atât la vale cât și la deal. Strategia noastră până în P6 (prima oară la Padina) a fost să nu ne accidentăm și să ne conservăm cât mai multă energie. Asta a implicat muuult mers.

Când am ajuns în Padina chiar mi-am spus că e o “Drumeție” pe munte. Bine nici nu am ajuns pentru prima oară la Omu.

Testoasa vs Iepire Marathon 7500

Astea au fost câteva sfaturi/impresii pe care le voi lua în calcul la ediția viitoare. Urmează un articol unde voi povesti despre cursa p-zisă a echipei Ultrafood la M7500.

Până atunci, o zi cu Sport!

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Top 10 Fotbalisti care au alergat cel mai mult la Campionatul Mondial din Brazilia
Primul Marathon 7500 și cu siguranță NU ultimul

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2014/07/27/ultrafood-si-marathon-7500/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19