Gel energizant cu semințe de chia

Produsele făcute acasă, în special cele făcute de mâna mamei, sunt cele mai ieftine, cele mai bune, cele mai sănătoase. Am avut un mic șoc când pentru ultramaraton am cheltuit vreo 150 ron doar pentru produsele energizante, care m-au ajutat ce-i drept, dar tare greu mi-a fost să adorm după o zi întreagă de băut geluri, activatoare.

E drept. îți oferă sursa de carbohidrați și de proteine de care ai nevoie dar au de asemenea conservanți și arome artificiale.

 Nu ar trebuie să oferim corpului ceva bun, atâta timp cât cerem atât de multe de la el?!

Sunt sigur că mama ta nu este mereu prin preajmă ca să-ți gătească geluri și apoi nu-și lasă sarmalele ca să-ți facă ție o supă de miere pe care să o iei cu tine la alergat/pedalat/orice-altă-activitate-în-aer-liber-epuizantă (poate fi vorba chiar și de sex).

Așa că m-am găndit să-ți dau eu vreo trei rețete care te vor ține în priză. Eu mi-am promis că la viitoarele concursuri îmi voi prepara propriile geluri energizante.

Am auzit pentru prima dată de semițele de chia, din cartea „Născuți pentru a alerga”. Aici, populația tarahumara, își pregăteau o băutură energizantă din miere, chia și lime.

Nu e o simplă coincidență că ei consumau de peste câteva sute de ani aceste semințe și că 2 din cele 3 rețete, le au pe ele în prim plan. Semințele chia sunt ca niște armăsari ai nutriției  –  bogate în fibre, omega 3s, proteine, calciu, fier în doar o lingură de semințe. Ele pot absoribi până la de 12 ori greutatea lor de apă, creând o substanță hidratantă, consistentă ca un gel când este amestecată cu un lichid. Aceas lucru le face ca fiind baza perfectă pentru gelurile făcute în casă și visul unui alergător deshidratat.

Mai jos sunt 2 rețete simple. Semințele chia au un gust neutru deci ce lichid vei alege va da gustul de bază al gelului. Dacă vrei puțină cofeină, adaugă cafea în loc de apă. Dacă vrei ceva grăsime în plus, adaugă lapte de nucă de cocos. Mai poți adăuga lămâie sau ghimbir, dacă îți plac aromele lor. Amestecă și potrivește aromele să ți se potrivească nevoilor tale.

Gel energizant cu portocală și chia

Gel energizant cu semințe de chia 1

  • 1 lingură de semințe chia;
  • 1/4 cană de apă;
  • sucul de la jumătate de portocală;
  • 1 lingură sirop de arțar/miere;
  • sare de mare/sare de himalaya (după gust 🙂 );

Pune semințele de chia într-un bol.Acoperă-le cu apă și suc de portocale. Lasă mix-ul să „dospească” între 1-6 ore. Pune-l la frigider și acoperă-l.

Gel energizant cu semințe de chia 1

Când semințele chia s-au transformat în gel, adaugă mierea/siropul de arțar și sarea. Amestecă toată compoziția. Pune o pungă de plastic pe un borcan, rulat peste gura lui. Toarnă mixul în pung și depozitează-l în frigider până la 3 zile. 

Seminte de chia gel energizant

Când vrei să-l consumi, dă o gaură mică în colțul pungii de plastic și bea.

Seminte de chia gel energizant

Gel energizant cu cafea și semințe chia
  • 1 lingură de semințe chia;
  • 1 lingură de miere/sirop de arțar;
  • 1/2 ceașcă de cafea (pre-made/pre-făcută);
  • o ciupitură sare de mare/sare de himalaya

Pune semințele de chia într-un bol. Acoperă-le cu cafea. Lasă mix-ul la „dospit” 1-6 ore. Pune-l în frigider și acoperă-l dacă-l lașo peste noapte.
Când semințele chia  s-au transformat în gel, adaugă mierea/siropul de arțar și sarea. Amestecă toată compoziția. Pune o pungă de plastic pe un borcan, rulat peste gura lui. Toarnă mixul în pung și depozitează-l în frigider până la 3 zile.

 Gel cu miere și proteine (pentru 5 porții)

Amestecă totul într-o cană și adaugă apa până se omogenizează și devine totul consistent.

Astea au fost doar 3 rețete pe care le-am găsit pe net și pe care le voi încerca cu prima ocazie. Cred că e o alternativă mult mai bună, mai sănătoasă și mai ieftină decât gelurile cumpărate direct de la producător. 

Cu sportivitate,

R.H.

 

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Cărți de citit în 2014
Povestea Primului tău Maraton

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2014/01/09/3-retete-de-geluri-energizante-facute-in-casa/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19