Forta mama calitatilor

Subiectul despre care m-am documentat astăzi este FORȚA pentru că un alergător mai puternic este un alergător mai bun. Mai ales într-un ultramaraton, forța joacă un rol deosebit de important. Mai ales în abordarea urcărilor și în a doua jumătate a competiției când e din ce în ce mai greu să duci un picior în fața celuilalt.

 

De când m-am apucat de alergat , așa mai serios, nu am plecat cu mind-set-ul de a-mi lucra forța. Mereu am căutat să adaug kilometri sau să fac exerciții unde-mi lucrez și partea superioară a corpului dar niciodată nu m-am gândit. „În următoarele 8 săptămâni” pe lângă alergare, voi pune accept pe exercițiile de forță.

 

În plus este perioada anului când poți crește skill-ul acesta prin exerciții specifice. Sunt convins că mai bine-mi fac câteva serii de deadlifts sau J-Curl decât să adaug 30-40 kilometri  planului meu de alergare. Unii alergători aleargă distanțe record în perioada asta anului dar beneficiile lor sunt minimizate, părerea mea.

 

Mai ales când ajungi într-un punct și faci 160 de kilometri pe săptămână și-ți dai seama că ești ca distanța mai mult de obosește și te plafonează. Eu am să ajung acolo în 2-3 săptămâni critice pentru planul meu de antrenament.

 

Alți alergători montani, foarte buni, fac schi de tură în perioada asta a anului însă, și ei își lucrează forța și musculatura.

 

Am găsit umrătoarele principii/ipoteze legate de forță și am spus să ți le împărtășesc:

 

Basic tenets for strength:  le-am luat din cartea Tools of Titans și dacă le traduceam pierdeam din esența lor:

  • Strength is the mother quality of all physical qualities;
  • Strength is a skill, and, as such, it must be practiced;
  • Lift heavy, not hard;
  • Anything more than 5 reps is bodybuilding…if you want to be strong, you want to keep your reps at 5 and under;
  • If you are training for strength, you want to try and avoid the burn altogether. The burn is your enemy.
  • Training is something that should be enjoyed;

 

Cele 2 modalități, când nu-ți vine altceva în minte, de a deveni mai puternic per ansamblu sunt Exercitii de abdomen și Exerciții de prins (de grip):

 

Altfel de Exercitii pentru abdomen:

 

Iar pentru exercițiile de grip îți recomand aparatul ăsta:

 

Hand Gripper

 

REGULA DE AUR A FORȚEI!

Fă exerciții cât mai des, cu greutatea cât mai mare, fiind cât mai fresh posibil. 

 

Eu voi adăuga exerciții cu kettlebell-ul, cu bara olimpică, cu greutatea corpului toate astea, desigur, pe lângă antrenamentele de alergare.

 

Kettlebell:

Bara Olimpica:

 

Te las cu un citat de final:

 

“Sparta, Rome, the knights of Europe, the samurai…whrshipped strength. Because it is strength that makes all other values possible.”

 

2 Guru ai Forței pe care merită să-i urmărești

Pavel Tsatsouline – strongfirst.com

Charles R. Poliquin – strengthsensei.com

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Efectul Alergării Asupra Testosteronului
Fii primul

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2017/12/13/forta-mama-tuturor-calitatilor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19