MANIFEST

Acest text nu are legătură cu evenimentele din ultimul timp: investirea lui Trump ca președinte al Americii, legea grațierii și nici măcar cu focul din Bamboo. Toate astea sunt foarte trecătoare și parcă nici nu dor atât de tare comparativ cu subiectul ce-l voi atinge.

În maxim 4 ani lumea va uita de problemele astea prezentate pe toate canalele. Le vor lua locul altele. Îți mai amintești despre ce se vorbea acum 4 ani?

Eu vreau să vorbesc despre un subiect mult mai grav care ne afectează familia, nivelul de trai și  multe alte domenii. Nu e un articol în care judec oamenii și îi iau la rost știu  că fiecare persoană are motivele lui pentru acțiunile sale. Totuși…

Astăzi m-a izbit adevărul. 

Eram in saună la Paradisul Agvatic (un fel de Therme al Brașovului) si m-a lovit.

MAJORITATEA OAMENILOR SUNT GRAȘI. Bărbații au burtă și femeile colăcei.

Am stat mai bine de o oră să încerc să găsesc din priviri o fată/femeie cu indiciele de masă corporală pe gustul meu. Nu îndrăznesc să visez la pătrățele. Pătrățelele la o femeie deja sunt pe cale de dispariție.  Am căutat-o din priviri pe fata care arată bine și n-am găsit-o.

Oamenii sunt grași și nu vorbesc de oamenii ăia care atunci când zâmbesc nu li se văd ochii. Ei sunt extremele și le scot de la socoteală. Calitatea vieții lor e atât de joasă încât ei sunt pe jumătate morți. Deasemenea scot de la socoteala oamenii care se antrenează zi de zi și fac mult sport.

Nici eu nu am corpul perfect ca al lui David, dar nu obosesc când mă aplec sa mă leg la șireturi și nici nu transpir când vreau sa îmi iau blugii pe mine.

Mă frustrează asta și abordez subiectul pentru că nu e normal să ai 89 de kile la 17 ani. În plus nu suntem făcuți sa funcționăm în halu’ ăsta. Nu mai e nevoie să facem rezerve de grăsime pentru o iarna grea sa supraviețuim pana la următorul vânat.  Slava domnului avem mega image și shaormerii.  Poate prea multe.

E aiurea că nu doar oamenii maturi sunt grași ci și copii/adolescenții din jurul lor.  Și crede-mă că cercelul ăla din buric nu dă bine cu cu cu șunculitele alea. Nici tatuajul ăla pe picioarele cu celulită nu e un lucru sexy.

Și e trist ca oamenii ăstia vor avea probleme de sanatate pe care nu le conștientizează. Dacă nu au deja.

Și ei sunt și modelul copiilor din viata lor. Și uite așa se creaza un cerc vicios. Să facem ceva zic!

Însă motivația pleacă în primul rând din interior. Și nu trebuie făcute prea multe pentru a nu avea probleme din cauza surprusului de grasime și a avea o greutate normală, nu de obezitate morbidă.

  • Mese mai dese și mestecat mâncarea mai mult timp, pe termen lung cică fac minuni;
  • Putina mișcare zilnica iti vor prelungi viața alături de cei dragi și va creste calitatea ei considerabil; (Bicicletă, plimbat copii, mers după apă la izvor);
  • Hidratare potrivită, înlocuirea unor alimente de calitate proastă; (Mai bine nu mai mănânci deloc decăt să mănânci parizer, crenvurști, margarină);
  • Mănâncă ce vrei (felul unu, felul doi, și două deserturi) dar cu o condiție găteșteți-le tu.

Nu trebuie să faci schimbări radicale de alimentație, diete sau sport 2 ore pe zi. Ci doar sa scapi de mentalitatea că „la mine nu functionează” asta.  Pur și simplu trebuie sa încerci sa faci altceva. Din ceea ce ai făcut până acum.

Și e un subiect ce mă doare și mă privește personal. La mine în familie, ca medie, se face suficient sport. E ca în bancul ăla că Bill Gates intră într-un bar și venitul mediu anual al persoanelor din bar a ajuns la 150 mil $. Mă antrenez în jur de 14 ore / săptămână. Suficient cât pentru părinții și surorile mele. Însă din păcate, de toate beneficiile mă bucur doar eu. Nu le pot da imunitatea mea și sănătatea organelor.

Știu că e greu și că sunt alte priorități în viața fiecăruia dar mi-aș dori ca fiecare membru al familiei, în parte să aibă, zilnic, momentul lui de sport. În care se pune punct oricărei activități și 30 de minute / o oră e alocată unei activități mici, de ars caloriile. E greu, știu dar e necesar.

Sincer, cea mai mare admirație o am când văd o persoană obeză în sala de forță sau pe banda de alergare. Văd în persoana respectivă manifestarea  puterii. Că niciodată nu e târziu pentru un nou început. Că e dispusă să facă eforturi pentru a slăbi și doamne cât de greu este să faci asta. Faptul că e deja acolo, știind că nu va fi ușor, face ca 50% din obiectiv să fie îndeplinit.

La polul opus sunt persoanele obeze care s-au obișnuit cu gândul ăsta. Că au kilograme în plus. Grașii-„Cine-mă-iubește-mă-iubește-și-așa”. Din păcate  nu vom ajunge să te iubim prea mult căci obezitatea scade speranța de viața extrem de mult. Mai mult decât fumatul. Până la urmă, din punctul ăsta de vedere, mai bine fumezi decât să fi gras.

Știu că mesajul meu nu te vizează pe tine. Că nu e cazul ca tu să ai probleme cu greutatea pentru că alergi regulat însă sunt convins că ai pe cineva apropiat, drag, pe care îl iubești și are câteva kilograme în plus. Fă-i un mare bine și trage un semn de exclamare asupra problemei. Fă-i un fel de „Intervention” ca în How I Met Your Mother. Peste ceva timp, îți va mulțumi.

Mai am un singur gând, sper ca și la mine în familie să se facă mai mult sport.

Ceea ce îți doresc și ție.

Semnează Robiți.

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
UTMB 2017 | Povestea
TIPURI DE DOR | Gând #1

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2017/01/21/manifest_subiect_care_doare/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19