Cele 10 Pacate

Știu că am tot ce îmi trebuie pentru a avea succes, oricum ar fi definit acesta. Știu că sunt pe drumul cel bun pentru a-l atinge. Nu pentru că am ceva în plus față de tine ci pentru că nici cei care au avut succes nu au avut plusuri față de noi.  Însă, la fel de bine, sunt conștient de micile obiceiuri, defecte care îmi pun uneori piedică.

Acum  par nesemnificative însă pot avea efectul bulgărelui de zăpadă. Alunecând pe o pantă destul de lungă și cu „zăpada” potrivită se pot transforma în adevărați monștrii cu care îmi va fi greu să lupt.

Primul pas e să recunosc că există, să le recunosc ca acțiuni neproductive iar mai apoi să le înlocuiesc cu obiceiuri sănătoase. Nu doar pentru sănătatea mea fizică ci și pentru cea spirituală. Am ieșit din pielea mea în diverse momente din  câteva zile și m-am privit de undeva de sus. Am văzut că sunt lucruri urâte de care nu sunt mândru. Le enumăr aici pentru a-mi aminti de ele și pentru a le îmbunătăți. 

1. Fumatul

 

Primul și probabil cel mai nociv lucru de care mă voi debarasa e fumatul ocazional. Ăsta e cel mai mare păcat al meu. Știu că e un obicei urât, nesănătos pentru asta nu am să mi-l accept ca un bărbat ce s-a acomodat cu propria burtă. Data viitoare când voi mai fi ispitit, gândindu-mă că am scris despre asta, și că m-am motivat să nu o mai fac, voi spune pas. Și am atâtea motive pentru a face asta.

 

pacatele mele_Fumatul

Au trecut (7,8,9,10, 15 zile de la ultimele fumuri dintr-o țigară).

Canon : Ofer 100 RON unui nevoiaș când voi fuma următoarea țigară.

 

 

2. Facebook – ul un prieten fals

 

Da știu. Toată ziua sunt pe facebook de parcă alceva nu aș avea de făcut. Nu odată mi-am propus să intru doar seara circa 2 ore și apoi să uit de el. Cred că nu sunt destul de curajos să fac asta încă. Sau poate am prea mult timp liber. Dar dacă e o zi în care lipsesc mai mult de 10 ore de pe facebook, fără să anunț în prealabil, să știi că mi-am descoperit curajul și mă voi ține de cuvânt.

Însă până atunci, dacă aș fii la un cerc al dependenților anonimi, m-aș ridica în picioare și aș spune: „mă numesc Robert și sunt dependent de facebook” pentru că am aproape toate simptomele de mai jos:

Tu ești dependent de Facebook?

 Canon: 21 de zile cu maxim 4 ore de Facebook/zi;

(încep 29.06.2013)

 
3. Iau lucrurile prea în serios

 

viata  in serios

 Să fie asta o caracteristică a oamenilor mari, să fie un semn că am crescut și eu, că m-am maturizat? Dacă răspunsul e „DA”, îți spun sincerNU ÎMI PLACE”. Vreau să fiu copil iar. Să râd toată ziua cu puțălăii de vârsta mea. Sau să se râdă pe seama mea măcar!

Serios

Cine nu vrea, nu?!

Știu că asta nu mai e posibil dar o schimbare tot pot face.

Cu toții avem zile mai puțin reușite. Mi se întâmplă și mie, poate mai des decât crezi. În momentele acelea chiar e bine să zâmbim mai mult. Și uite un sfat, mai ales dacă ai avut o zi grea la birou.

seriozitate si nimeni nu o face

 

 

Deși e trist, recunosc că au fost și zile în care nu am zâmbit deloc deși sunt conștient că:

Râsul îți deschide inima și îți îmblânzește sufletul. Nimeni nu ar trebui să ia viața atât de în serios, încât să uite să râdă de el însuși.

 Canon:  mă voi înconjura de oamenii care nu uită să zâmbească și care nu uită să facă puțin mișto de ei înșșii și chiar de mine.

 

4. Nopți pierdute dar cu cap

 

nopti pierdute

 Asta e un lucru de care nu-mi pare foarte rău că se întâmplă. Sunt conștient că există. Iar faptul că știu că greșesc îmi întărește disciplina dar mereu mă voi bucura de o conversație până dimineața cu prietenii sau cu o persoană interesantă, care să merite o noapte de nesomn. Vorbesc de nopțile alea când stai adunat în jurul unei sticle de vin cu prietenii din copilărie sau cu niște necunoscuți și parcă acolo se dezleagă cele mai vechi enigme care au bântuit cele mai strălucite minți ale omenirii. De serile astea vorbesc.

În schimb nu apreciez distracția convențională. Nu-mi plac cluburile și nopțile petrecute într-un loc cu muzica dată tare. Locurile unde basul parcă-ți scoate plămânii, le dă două pale și-i aruncă la loc. Locurile unde găsești toate stereotipurile din „Atlasul de mitocănie urbană”.

Îmi plac conversațiile iar dacă cineva cântă peste mine și mă face să zbier, mă indispune, și mă face să mă ridic și să plec.

Canon : Totuși  îmi propun să reduc nopțile nedormite la maxim una pe lună.

 

5.Somnul de la prânz

 

somnul de dupaamiaza

Un obicei pe care l-am păstrat de când eram mic. De când mama mea avea grijă să dormim la prânz, să creștem mari. Să avem un pas înaintea celorlalți când trebuia să luăm viața în piept.

E paradoxal că apreciez nopțile pierdute și somnul în același timp. Ador somnul de la prânz de 90-120 minute. Defapt ador senzația de după un pui de somn sănătos. Mă simt atât de odihnit de parcă ziua abia urmează să înceapă. Poate veni chiar și sfârșitul lumii, după ce m-am trezi, căci știu sigur că voi scăpa cu viață, atât de energic mă simt. Dar vreau să-mi reduc din timpul de dormit la prânz până la maxim o oră pe zi.

Canon: 21 de zile cu somn de prânz maxim 90 de minute.

(am început din 28.06.2013)

 

6. Gramatica nu este cel mai bun prieten al meu

 

Asta o știu de la prima oră de română din liceu care a debutat cu o lucrare. Dictare. Cea mai mare notă a fost 4.50. Eu am luat 1.25.

Eram prea îndrăgostit  de diriga mea ca să mai fiu atent și la orele de gramatică. Am citit aproape toată bibliografia obligatorie dintr-a noua până într-a doișpea și nu mi-a mai rămas ambiție și pentru orele de gramatică. Bine e și vina ei, a dirigintei. De ce? Păi când trebuia să facem gramatică, treceam subit la orele de dirigenție. Cred că ai observat că nu prea îmi iasă faza cu „i”, ”ii”, și cu ”iii”. Nu-mi potrivesc virgulele dar măcar știu să despart în silabe :)).

Sunt total deschis celor care vor să mă corecteze și le mulțumesc celor care sunt „răi” cu mine și chiar o fac. Îi respect pe „grammar nazi” și a am nevoie de un prieten de genul ( că diriga mea nu mai răspunde la telefon ).

Uite o glumă că tot am vorbit mai sus că trebuie să zâmbim mai mult:

grammar joke past, present, and future

Canon: Promit să-mi citesc de 4 ori fiecare articol înainte de-al posta, să-l corectez cât pot de bine, ca să fie cât mai puțin deranjant la citit.
7. Mâncat sănătos

Deși am obiceiuri alimentare sănătoase, până a ajunge un guru al mâncatului bio mai am mult drum de parcurs. Cele mai proaste obiceiuri din alimentația mea sunt alimentele care conțin zaharuri rafinate (majoritatea dulciurilor din comerț). Dacă-mi dai cantitatea potrivită, pot ucide pentru câteva borcane de Nutella. Sincer îți spun dacă nu mi-aș da seama când îmi e limita, aș putea muri dintr-o supradoză de Nutella. Mă și imaginez întins pe podea mânjit cu nutela la gură și ochii deschiși, fixați pe un borcan pe jumătate plin, răsturnat, fără suflare.

Supradoza de nuttela

 

Canon:
  • 21 de zile nu o mai lăsa pe mama să-mi cumpere Nuttella :);
  • Citește etichetele produselor pe care le mănâci, pe toate!
8. Consum de apă

 

Am scrius un articol pe tema asta. STOP! Pauza de apă

Bea mai multă apa

Deși cunosc teorie, ca majoritatea, îmi e greu să pun în practică. Nu mă înțelege greșit. Am mereu un flacon de 2 litri plin de apă lângă mine, pe care încerc să-l golesc. Unul din obiceiurile mele de dimineață e să-mi pregătesc un ceainic plin de ceai ( în special verde ), doar că uneori beau prea multe lichide și alteori prea puține, doar când mi se face sete. Mi se întâmplă rar asta dar se întâmplă.

Canon:
Monitorizează-ți zilnic lichidele pe care le bei.

 

9.  Multitasking

Ce e multitaskingul?!

multitasking_hajnalrobert

Dacă te-ai găsit făcând următoarele lucruri,  în 30 de secunde atunci știi ce înseamnă multitaskingul:

Scrii o prezentare, când tocmai primești un email, pe care îl citești imediat! Nu-ți pui problema dacă e urgent sau nu. Între timp sună telefonul, șeful sau un client. Te întrerupi. Vorbești la telefon, citind emailul și făcând schimb cu fereastra în care scriai. Tocmai intră un coleg și, cum susții sus și tare politica ușilor deschise, îl primești. Pare important și chiar este. Îl rogi să ia loc. Îi faci semn că te concentrezi asupra lui imediat ce termini de vorbit la telefon. Așteaptă răbdător, speră la atenția și înțelegerea ta. Se termină convorbirea la telefon.

Suspini insesizabil pentru materialul rămas nescris și mai ales pentru emailul necitit. Văzând sfârșită discuția la telefon, angajatul începe să vorbească. Speră să aiba atenția ta în cel mai scurt timp. Cu greu te uiți la el în ochi având în vedere că simți o nevoie ardentă să citești emailul cu noutăți. Omul vede, se face că nu își dă seama, continuă să vorbească, tu prinzi niște fragmente. Spune că e nemulțumit, ceva despre nepotrivire și a face ceva diferit să vă fie mai bine la amândoi. (Wall-street.ro)

Atât de tare mă aglomerez și eu, doar că am un tab în plus, deschis cu facebook. Cred în productivitatea care ți-o poate aduce multitasking-ul cum  cred că o pisică neagră care-ți  taie cale îți aduce ghinion, adică deloc.

S-ar zice că multitasking-ul ar fi productiv. La mine e la fel de nesănătos ca o zi de post negru.

Tot ce pot face pentru a fi productiv, e activitate + o cană de ceai. Nimic mai mult.

Canon: 
Când am o sarcină de rezolvat,  voi închide tab-ul cu facebook, și mă voi elibera de orice altceva ce-mi  distrage atenția.

 

10. Procrastinarea

 procrastinare

 

Procrastinăm atunci când amânăm lucrurile pe care ar trebui să le facem în momentul de față, de obicei în favoarea unui lucru ce e mai interesant, mai confortabil de făcut. De exemplu să cânți la chitară în loc să înveți pentru examenul de microeconomie care este joia viitoare.

Și la asta sunt campion. La naiba, mi-a luat 3,4, 5 zile să scriu articolul ăsta tocmai pentru că mereu găseam alceva de făcut, că procrastinam. Ba că îmi e foame, „stai că astăzi n-am ieșit la alergat” îmi ziceam, sau citeam câte puțin din alceva. Sau cea mai „bună” scuză, e că nu am dormit astăzi și trebuie să fiu mai odihnit!

Canon: îmi voi încadra sarcinile în termene limită mai drastice

Tu ce păcate ai care te fac mai puțin productiv / productivă?!

Cu drag,

Robert H.

 

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Concursul unde mai greu înseamnă mai frumos
10 Principiii Paradoxale - „Pianul de pe plajă”

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2013/12/26/pacatele-mele/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19