alearg

Cunoști acel lucru care  te face mai frumos, mai puternic, mai inteligent și nu costă nimic? În acest articol, în următoarele minute, îți voi vorbi despre ALERGAT

Exact! Despre acestă activitate magică. La început îți poate părea o formă primitivă de sport, însă care te ajută să slăbești, să arăți mai bine, să fi mai vesel, să-ți crești imunitatea, să „fi mai fericit” prin creșterea nivelului de endorfine. Acestea ar fi doar câteva din lucrurile care le vei câștiga introducând o ședință de 15 pană la 45 de minute (sau chiar mai mult) de alergat zilnic.

Alergatul Sexy

Sunt convins că știai beneficiile alergatului, căci nu mai e un secret câte lucruri bune poate să aducă această activitate în viața ta.

Eu alerg de când mă știu. Am început ca orice puștan cu fugăritul unei mingi, de dimineață până seara când îmi aminteam că mai trebuie să și mănânc. Am fost norocos că aveam curtea școlii la 10 pași. Mi-a plăcut să fiu jucător de câmp, să fiu în mijlocul acțiunii, să înscriu și să simt bucuria marcării unui gol. Bucuria aceea copilărească s-a transformat treptat într-o simplă alergare.

A urmat apoi înviorarea de dimineață din Academia Militară. În timp ce aproape toată lumea se gândea cum să facă să o „fenteze și astăzi” eu împreună cu Alin sau alți colegi, care-mi împărtășeau pasiunea, înduram puțin frigul pentru ca să ne începem ziua cu 5 km, având de grijă ca răsăritul să ne prindă alergând.

Deși pe atunci eram conștient de beneficiile sportului, alergam pentru că așa o simțeam, că așa e starea mea naturală și pentru că-mi făcea plăcere. Alt motiv pentru care mă simt un norocos.  Nu am căutat performanța. Pe atunci aveam colegi care practicau atlentismul de câțiva ani buni. Tot ce mi-am dorit e să-mi formez un obicei iar astăzi nu văd să treacă maxim 3 zile fără a face sport, fără a alerga.

Te sfătuiesc să începi să alergi chiar de astăzi și vei vedea că  vei îndrăgi să faci asta. Îți vor plăcea toate schimbările care vor interveni în viața ta. De la starea de spirit pe care o ai până la condiția fizică.

Sincer îți mărturisesc,  acesta e unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le-am „moștenit” din școală.

Îți dau 5 motive în plus pentru a-ți dori să începi să alergi chiar de astăzi:

Începe să alergi

 Imediat se scurge un an de zile de când mi-am luat obiceiul în serios, prin care încerc să trec la următorul nivel prin ALERGARE. 

După înviorarea de 5 km, au urmat alergări/antrenamente pe teren variat unde numărul de km a fost înlocuit de antrenamente făcute pe ceas. Au fost antrenamente de 20, 30 minute, ajungând astfel până la alergări de o oră.

Dacă cineva mi-ar fi spus că eu pot alerga o oră, nu l-aș fi crezut însă astăzi știu că acesta e doar începutul pregătirii mele, al evoluției. Am ajuns să alerg câte 3-4 ore fără oprire, toate pornind de la gândul că după ce voi termina antrenamentul voi fi o versiune mai bună față de dinainte de alergare, mai greu de „învins”.

Au urmat   apoi  concursurile montane, unde eul meu este 100% în elementul lui, unde „jumătate din distanță alergi cu picioarele iar cealaltă cu inima”.

hajnalrobert_alearga cu inima nu cu picioarele

Plăcerea alergării o asemăn cu plăcerea terminării unei cărți bune. M-am bucurat după ce am terminat primul meu maraton montan ( Maraton Piatra Craiului – 2012) la fel de tare ca după ce am terminat de citit „Mai mult cu mai puțin”.

Le consider bucurii identice, astfel una dintre cele mai grele decizi pe care m-ai putea pune să o  iau, e să aleg între o alergare montană și o carte. 🙂

Ti-a plăcut articolul?
Mă poți sprijini pentru a scrie mai multe prin Patreon!
Transmaraton prin ochii unui voluntar
101 motive pentru a alerga un maraton

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://roberthajnal.ro/blog/2013/12/13/alearg/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /srv/users/serverpilot/apps/roberthajnal-ro/public/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19